Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Dagpenge og kontanthjælp

Din indtægt vil formentlig blive mindre for hver måned, hvis du mister dit arbejde. Derfor er det også vigtigt, at du gennemgår din økonomi og leder efter knapper, hvor du problemfrit kan justere ned. Fx kunne du overveje at undvære den store tv-pakke for en periode.

Det er desuden vigtigt, at du melder dig ledig på det lokale jobcenter, så du kan få udbetalt dagpenge eller kontanthjælp. Du kan gøre det på jobnet.dk eller ved personligt fremmøde på jobcentret.

Som medlem af en a-kasse kan du som regel få dagpenge, og du skal derfor også kontakte din a-kasse. Hvis du ikke er medlem, kan du søge om kontanthjælp.

Du kan læse mere om kontanthjælp her

Budget og billigere alternativer

Når du ved, hvad du har til rådighed hver måned, er det lettere at få udgifterne til at passe. Lav derfor et budget for hele kalenderåret. Også selvom du ikke nødvendigvis kender alle dine udgifter helt eksakt.

Du kan evt. kigge din budgetkonto og/eller dine PBS-aftaler igennem. Det kan give dig en god fornemmelse af, hvilke regninger du typisk vil modtage i løbet af året.

Når overblikket er på plads, handler det først og fremmest om at kigge efter billigere alternativer til dine abonnementer. Du kan ofte spare mange penge på telefoni, forsikringer, tv og internet.

Læs mere om at lægge budget her

Spar på pensionen mens økonomien er stram

Du kan også vælge at spare mindre op til pension, så din økonomi kan slå bedre til nu og her. I det tilfælde bør du kontakte din bank eller din pensionsordning og fortælle dem om din situation.

Skat – vigtigt at få kigget forskudsopgørelsen igennem

Det er vigtigt at få kigget din forskudsopgørelse fra Skat igennem. Selv om du har mistet dit job, kan det sagtens være, at du skal betale penge retur til Skat på grund af fradrag, som du kun er berettiget til at modtage som lønmodtager.

Se dine skattepapirer i din skattemappe her

Gæld - kan du ændre på afbetalingsformen?

Når du ikke længere har så meget at rutte med hver måned, kan du naturligvis også få svært ved i samme omfang som tidligere at afdrage på din gæld. I det tilfælde er det vigtigt, at du kontakter dine kreditorer og fortæller dem, at din økonomiske situation er ændret. Nogle kreditorer kan sagtens leve med, at du får sat afbetalingerne i bero for en periode (henstand) – eller I kan aftale et mindre afdrag.

Sådan laver du et standardbrev til dine kreditorer

Hvis du har gæld i banken, er det vigtigt, at du informerer din bankrådgiver om, at din indtægt er faldet. Særlige regler om modregning betyder, at banken skal efterlade penge til, at du kan betale dine faste udgifter.

KILDE: Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning