Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Dårlig betaler

RKI og Debitor Registret er to private firmaer, som håndterer et register over dårlige betalere. For at havne på listen over dårlige betalere, skal du have modtaget to rykkere per brev, hvorefter du modtager en sidste advarsel. Her oplyses du om, at du bliver registreret hos RKI og Debitor Registret, hvis du ikke betaler.

Store konsekvenser

Når du står på den ene eller den anden liste, har det en række konsekvenser. Foruden nej til banklån har du heller ikke mulighed for at oprette konto- og kreditkort eller telefonabonnementer, og du forhindres i at købe på afbetaling. Du risikerer også, at håndværkere nægter at udføre et arbejde for dig. De fleste virksomheder, finansieringsselskaber og teleudbydere ser i registrene, før de accepterer dig som kunde.

Står jeg på listen?

Skylder du mere end 1.000 kroner, bliver du registreret i det åbne register hos RKI, og dermed kan alle kunderne se, om du står på listen.

Er din gæld derimod mellem 200-1.000 kroner, optræder du kun i et "lukket" register. Det vil sige, at dine oplysninger ikke offentligt tilgængelige.

Hos Debitor Registret bliver du også kun registreret, hvis du skylder mere end 1.000 kroner. Når du står på listen, får du besked om det.

RKI og Debitor Registret forhindrer mere gæld

Det er ikke kun dårligt at blive registreret som ’dårlig betaler’. Det sætter nemlig en stopper for lavinen, inden det går helt galt. På den måde er det et godt advarselssignal, der forhindrer dig i at låne endnu flere penge. Som et wake-up call. Det vil sige, at du får mulighed for at gøre noget ved situationen, inden gældsspiralen suger dig ned.

Slettes efter fem år

Det er ret enkelt at blive slettet fra listerne. Det sker naturligt efter fem år, eller hvis du betaler din gæld. Sørg derfor for at få en kvittering, hvis du tilbagebetaler din gæld. Du kan også bede firmaet/kreditor om at slette dig hos RKI. Det er deres opgave. Den samme gæld kan kun registreres én gang, og det er derfor virksomheden, der skal bevise, at det er berettiget.


Hos dininfo.dk kan du tjekke, om du er registreret hos RKI

Her kan du tjekke, om du er registreret hos Debitor Registret


KILDE: Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning