Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Du finder masser af billeder fra Gadekærvej under teksten.

Gadekærvej i Valby er en almen boligafdeling, der hører under Boligselskabet Domea København. Den består af 201 boliger, som blev opført i årene 1979-1981. De ligger i én sammenhængende blok, opdelt i to afsnit.

I 2013-2016 gennemgik boligområdet en visionær renovering, som har øget både æstetikken og bo-kvaliteten; der har især været fokus på tilgængelighed i byggeriet. Projektet er et eksempel på, hvordan man kan skabe et visuelt løft af en boligblok, som skaber værdi for både beboerne og for det omkringliggende område.

Inden 2013 fremstod Gadekærvej som en grå og monoton boligblok, der ikke pyntede på omgivelserne. Det har renoveringen lavet om på. I dag er en af de markante kendetegn for bygningen det gigantiske kunstværk, der pryder den sydvendte gavl. Gavlen er udsmykket med beboernes drømme udstanset i aluminium med indbygget lys.

– Gennem årene har jeg altid fået at vide: ”Nå, det er jer, der bor i Valbys grimmeste ejendom.” Nu er bygningen renoveret til ukendelighed, og kunstværket er prikken over i’et. Nu kan vi være stolte over at bo her, sagde organisationsformanden for Boligselskabet Domea København, Villy Brejning, der selv bor på Gadekærvej, i 2015 til Kunst.dk.

Planen

Rambøll, der har været totalrådgiver på renoveringen, indledte i 2013 en dialog med beboerne. Og det har generelt været kendetegnende for projektet, at beboerne har været involveret undervejs. Rambøll udfordrede beboerne på de eksisterende løsninger i deres boliger for at finde nye, der skabte størst mulig værdi for dem og for boligområdet på den lange bane.

På samme måde er gårdrummet og arealet foran boligblokken udviklet i tæt dialog med beboerne på bl.a. workshops.

Hele den bagvedliggende tanke med renoveringen har været 'tilgængelighed'. Målet var at skabe gode boliger med forbedret tilgængelighed, så afdelingen fremover ville kunne tilbyde boliger til alle.

Renoveringen

Både boliger, bygning og fællesarealer har fået et løft i renoveringen. Lejlighederne har fået nye vinduer og døre og er blevet bedre isolerede. Badeværelserne er blevet moderniserede eller omdisponerede. Der er kommet nye udvendige altaner, som har givet lysere lejligheder, og der er skabt niveaufri adgang til dem. De eksisterende indvendige altaner er blevet inddraget i afsnit 2, så boligerne er udvidet med fire m2, mens de er blevet bevaret i afsnit 1 for at skabe et varieret udtryk i facaden.

I stueetagen i afsnit 1 er der desuden skabt fem nye familievenlige tilgængelighedsboliger med niveaufri adgang til nye terrasser på gårdsiden. 

Alle elevatorer er udskiftet. 

Facaderne på den før så monotone blok blev renoveret. Den har fået et lettere udtryk med for-patinerede anodiserede aluminiumsplader, som binder boligblokken sammen. I afsnit 2 er der desuden tilføjet karnapper, som bryder den ensartede facade. Karnapperne er beklædt med samme aluminium.

Gårdrummet, som før var en lang kile og mest brugt til gennemkørsel, er blevet langt grønnere og inddelt i zoner på tværs af kilen, som nemmere kan bruges af beboerne. Der er etableret en boldbane, grillsteder og hyggekroge. 

Drømmegavlen

Midt i renoveringen blev boligafdelingen spurgt, om den ville være med i et kunstprojekt. Det sagde den ja til. Ideen kom fra Statens Kunstfond og områdefornyelsen i Valby, og projektet bestod i at skabe en kunstgavl. Digteren Morten Søndergaard skulle stå for udsmykningen. Igen blev beboerne inddraget igennem workshops, og kunstprojektet foregik desuden i tæt samarbejde med entreprenøren og arkitekter, ingeniører og lysdesignere fra Rambøll, så det hang godt sammen med den øvrige renovering og det endelige udtryk.

I dag er 117 af beboernes drømme udstanset i aluminiumsplader på gavlen. Gavlen er isoleret, og der er monteret LED-lys bag pladerne, som belyser bogstaverne indirekte. Især når mørket falder på, kommer kunstværket til sin ret.

Kunstværket blev til med støtte fra bl.a. Domea.dks kunstfond og Købehavns Kommune.

I 2015 modtog Drømmegavlen, som den kaldes, 'Forskønnelsens Diplom' af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse, og i 2016 vandt Rambøll den prestigefyldte, internationale lyspris Special Citation i USA, som er lysdesignernes svar på en Oscar, for Drømmegavlen.

Slutresultatet

Renoveringen er et eksempel på, hvordan man kan skabe et visuelt løft af en boligblok, som skaber værdi for både beboerne og det omkringliggende område. Med tilgængelighed som løftestang har renoveringen fremtidssikret Gadekærvej og skabt gode, tilgængelige boliger for alle.

Samarbejde
Gadekærvej er udviklet i tæt dialog mellem Rambøll (totalrådgiver), beboerne, Domea.dk og Enemærke & Petersen. Drømmegavlen og renoveringen som helhed illustrerer, hvad der sker, når rådgivere og brugere arbejder sammen om et fælles mål.

Brugskvalitet
Der er skabt en markant bedre bo-kvalitet på Gadekærvej. Facader og vinduer er totalrenoveret. Badeværelser er moderniseret, og i afsnit 2 er boligen udvidet, så beboerne har fået plads og bedre indretningsmuligheder.

Bidrag til omgivelser
Det monotome udtryk på Gadekærvej er afløst af en facade, der bidrager til området. Forskønnelsen af Gadekærvej illustreres blandt andet af den præmierede drømmegavl, som vender ud mod den ny-renoverede plads, Valby Gadekær.

Økonomi og værdiforøgelse
Lejlighederne er bedre isolerede, og den forbedrede tilgængelighed vil være med til at fremtidssikre afdelingen økonomisk, da Gadekærvej fremover vil kunne tilbyde boliger til forskellige typer beboere.

Energikrav og bæredygtighed
De nye vinduer og den forbedrede isolering har givet en bedre varmeøkonomi og et bedre indeklima.
Domea.dk har indledt et samarbejde med Københavns Kommune om, hvordan man kan lave individuelle varme/energi-regnskaber. Målet er at vise beboerne, hvordan de selv kan påvirke indeklima og energiforbrug i boligen.

Aluminiumspladerne har lang holdbarhed og kræver ikke efterbehandling. Aluminium er desuden nemt at genanvende.

LED-belysningen på Drømmegavlen bruger 180 W om natten – det svarer til forbruget af tre kontorlamper.

Udførelseskvalitet
Arkitektonisk er Gadekærvej fremtidssikret med en gentænkning af facaderne. For at få en høj kvalitet i det færdige projekt har både arkitekter, ingeniører og entreprenøren arbejder tæt sammen for at skabe den bedst mulige langtidsholdbare løsning.

 

Se flere billeder fra Gadekærvej i billedgalleriet

Fotograf: Jacob Ljørring