Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Emblasgade-byggeriet er kun få måneder gammelt, men det er ikke at mærke på det liv, her er. Græsset er grønt, planterne blomstrer, børnene leger, og jeg har fornøjelsen af en kop te med Herdis og Bent Skafte på deres forreste terrasse.

Det imødekommende par har boet her i to måneder, og de er så småt begyndt at slå rødder.

- Hækken og blomsterne mangler stadig at vokse til, og det bliver rigtig godt, når det hele falder på plads. Vi er i fuld gang med planerne, og har bl.a. meldt os i en beboergruppe, der skal arbejde med at få lidt økologisk havebrug.

Bent ser sig omkring og ser drømmende op på skurene.

- Vi vil jo også rigtig gerne have græs på skurenes tage. Så vi kan tænke miljøet endnu mere ind.
For parret Skafte var det derfor ikke uden betydning, at boligerne blev opført som lavenergiboliger, og dermed havde et begrænset slid på naturen.

Personlighed i boligen

Da Herdis og Bent Skafte for nogle år siden første gang overvejede at flytte, var det ikke, fordi det lå i kortene, at det skulle være en almen bolig. Efter både at have boet i hus på Midtsjælland og siden i andelslejlighed på Nørrebro, satte de pris på at kunne kalde deres hjem deres helt eget. Og kan man det i en lejebolig?

- Da vi hørte om konceptet Almen Bolig+ kunne vi se, at det indeholdt noget af det, vi forstår som ”enevældig eneret”. Vi havde som nogle af de første til at flytte ind her i Emblasgade lov til selv at bestemme, hvor væggene skulle stå, hvordan køkkenet skulle se ud, og hvor mange værelser her skulle være. Og når vi en gang flytter, så bliver boligen vurderet, og vi får det overskud, der måtte være, fortæller Bent.

Konceptet betød kort og godt, at parret kunne indrette deres bolig, som de ønskede. Præcis som de havde været vant til i ejer- og andelsboligen. Ud over den indvendige indretning lægger Almen Bolig+ også op til, at beboerne sammen tager ansvar for omgivelserne.

- Det er os selv som beboere, der står for vedligehold både inden for og på vores fællesarealer. Så vi skal slå græs, klippe hæk, feje og rydde sne. Men det holder huslejen nede, og så gør det, at vi selv kan bestemme mange ting. Og lige nu er der faktisk tale om også at få lidt legeplads, fortæller herren i huset. 

Kolonistemning

For de to beboere er det dog ligeså vigtigt med det fællesskab, som så småt er ved at tage form.

- Da vi boede i vores andelslejlighed længere inde i byen, så boede folk bare ved siden af hinanden og tog ikke del i det fælles arbejde. Her kan man mærke, at folk hilser på hinanden på en helt anden måde. Der er sådan lidt kolonistemning, smiler Herdis, før Bent overtager fortællestafetten.

- Ja, det hænger igen sammen med, at vi skal bidrage til det fælles arbejde. Det betyder, at folks professionelle baggrunde værdsættes. Det er helt klart en fælles fordel, at flere beboere er håndværkere.

Masser af lys

På denne sommerdag var det dog hverken indretningen eller fællesskabet, som Herdis og Bent satte mest pris på. Det var de to terrasser og de store glasdøre, som kunne åbnes helt, så solen fik direkte adgang til den lyse bolig.

- Lyset er bare fantastisk at arbejde i. Og på de gode dage kan jeg rykke drejebordet uden for, og få det hele med.

Herdis underviser på Kunstakademiets Designskole, men er også udøvende formgiver, så for hende er de omgivelser, hun arbejder i, særligt vigtige. Produktionen har tilsyneladende ikke lidt under de nye omgivelser. Hendes fade, der på en og samme tid er smukke og funktionelle, kan ses rundt omkring i boligen.

En del af udviklingen

København er en by i vækst, og det mærker man tydeligt her i Emblasgade. Fra Herdis og Bents lejlighed er der udsigt til gamle lagerhaller, industribygninger og bilforhandlere. En udsigt, der står i skarp kontrast til de sorte boliger, som er bygget ud fra fremtidens byggereglement, hvor miljøet er en prioritet.

- Det hele er så nyt, at Krak ikke en gang kunne finde os i starten. Det var først sent, at kommunen slog fast, at vi hørte til Østerbro og ikke Nørrebro. Så nyt er det med de boliger her.

Bent og Herdis Skafte kigger tilfredse hen over den nyplantede hæk og lader ikke til at være kede af udsigten.

Tværtimod virker de begejstrede over den utraditionelle udsigt til det gamle industriområde.

- Vi bor et sted med spændende omgivelser, og vi har jo mulighed for at præge udviklingen, så vi nyder aktiviteten. Vi føler os næsten som nybyggere.

Bent og Herdis kaster et sidste blik i retning af den gamle lagerhal, før de igen træder ind i fremtidens hjem. Et hjem, der er lejet, men samtidig helt deres eget.