Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Dansk Folkeparti og De Konservative har meldt deres støtte til regeringen i dens opgør med kommunernes mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger i nye boligområder, som den tidligere SR-regering fik ind i planloven - den såkaldte "billig-bolig"-lov. Loven blev efterfølgende kritiseret af grundejere og ejendomsudviklingsselskaber.

Kritik fra uventet kant

De borgerlige partiers opgør har mødt hård modstand fra oppositionen, overborgmester Frank Jensen i Københavns Kommune og den almene sektor.

Nu melder Hans-Bo Hyldig, direktør i ejendomsudviklingsselskabet FB Gruppen, sig også blandt kritikerne.
- I min optik er planloven kommunernes eneste redskab til at sikre blandede boligformer i byerne, siger Hans-Bo Hyldig, og forsætter:
- Vi har en moralsk pligt til at bygge harmoniske byer med bred beboersammensætning gennem blandede boligformer.

FB Gruppen har i forskellige sammenhænge bygget private lejelejligheder og ejerlejligheder i sammenhæng med byggeri af almene boliger.

Lov sikrer billige kvalitetsboliger

FB Gruppen har blandt andet samarbejdet med den almene bygge- og boligadministration Domea.dk.
- Der er brug for billige kvalitetsboliger i de store byer, som ikke ligger klumpet sammen i socialt belastede områder, men er fordelt i byen, så mennesker med forskellig baggrund bor sammen, siger Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea.dk og fortsætter:- Når det er sagt, er nybyggede almene boliger attraktive både arkitektonisk og økonomisk, og langt fra den gamle fordom om socialt boligbyggeri, som nogle borgerlige lokalpolitikerer fremturer med. Jeg synes det er ærgerligt, når den ene million danskere som bor alment, nedgøres som sociale problemer, siger Thomas Holluf Nielsen.

Drop fordommene

Thomas Holluf Nielsen opfordrer politikerne til at droppe fordommene om mennesker, der bor alment og i stedet lytte til de gode erfaringer med at blande forskellige typer boliger.

Partnerskabet mellem private ejendomsudviklere og alment boligbyggeri giver, ifølge Thomas Holluf Nielsen, erfaringsmæssigt den bedste udvikling af byområderne, men forudsætter at kommunerne har redskaberne til at prioritere byggeriet af almene ungdoms-, familie- og seniorboliger. Det redskab vil helt forsvinde, hvis regeringens forslag gennemføres, og så har kommunerne ringere mulighed for selv at planlægge den lokale byudvikling.

Fakta

FB Gruppen beskæftiger sig med ejendomsudvikling og omsætter for ½ mia. kr. årligt. FB Gruppen bygger ca. 250 private lejelejligheder og ejerboliger årligt. Firmaet har eksisteret siden 2003.

Domea.dk er en almen bygge- og boligadministration, der bygger og renoverer almene boliger i hele landet. Domea.dks kunder er almene boligorganisationer over hele Danmark, der tilsammen ejer 53.000 almene lejeboliger. Domea.dk er non-profit og kundeejet.