Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Er ens forældre velhavende, og er man hjemmeboende studerende på SU, så må man nøjes med 922 kroner om måneden. Også kaldet ’cafépenge’. Er man derimod udeboende på SU, får man udbetalt 5.941 kroner om måneden.
Men en ny bekendtgørelse i SU-reglerne åbner nu op for, at en del af de 32.000 hjemmeboende SU-modtagere på videregående uddannelser kan benytte et kreativt greb, som løfter støtten betragteligt.

Fra 1. januar har det nemlig været muligt at ansøge om status som ”udeboende”, selv om man deler hus eller lejlighed med mor og far. Det kræver blot, at man har sin egen selvstændige lejekontrakt – eller ejer den samme andel af boligen som forældrene.

Ikke muligt med Domea.dk-lejekontrakter

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) hilser ændringerne velkommen, og en boligadvokat fra HjulmandKaptajn kalder i MetroXpress det nye SU-greb for ”fair” og ”helt efter bogen”.
 
MEN med Domea.dk-lejekontrakter er det ikke muligt at benytte det nye greb. Det forklarer Domea.dks advokat Henrik Meden:
 
- Hvis vi tillod, at børn af lejer kunne skrives på lejekontrakten til en del af et lejemål, der allerede er udlejet, ville vi tilsidesætte ventelistereglerne fuldstændig, da børnene derved kunne overtage lejemålet uden om ventelisten, hvis forældrene flytter, uddyber Henrik Meden.

Sådan opnås ’udeboende SU’ for hjemmeboende på SU:

  • Man skal have sin egen selvstændige lejekontrakt, så man hæfter på samme måde som en eller begge forældre.
  • OG: Så man selvstændigt kan opsige sin egen lejeaftale

Spørgsmål/Svar vedr. det nye SU-greb i forhold til lejekontrakter i Domea.dk

Spørgsmål: Kan jeg komme på mine forældres lejekontrakt?
 
Svar: Det kan desværre ikke lade sig gøre. Det gør vi ikke i Domea.dk.
 
Spørgsmål: Hvorfor kan jeg ikke komme på mine forældres lejekontrakt?
 
Svar: Boligen er allerede udlejet én gang til dine forældre, og vi kan ikke udleje den samme bolig flere gange. Systemmæssigt kan vi ikke gøre det, og derudover vil en evt. genudlejning betyde, at du ville få ret til at overtage boligen, hvis/når dine forældre flytter. Der vil ske ændringer i evt. boligsikring, der udbetales til dine forældre m.m.

Spørgsmål: Hvad kan jeg så gøre?

Svar: Det kan være, at der er mulighed for, at du kan fremleje en del af din bolig hos dine forældre – dét, vi kalder delvis fremleje, hvor man ikke lejer hele boligen, men kun ét værelse fx. Det betyder, at det er dig og dine forældre, der indgår en lejekontrakt om, at du fremlejer et værelse hos dem. Det har ikke noget med Domea.dk at gøre.
 
Spørgsmål: Hvad er reglerne for fremleje?

Svar: Dine forældre har ret til at fremleje højst halvdelen af boligens rum til beboelse. Det samlede antal personer, der bor i boligen, må bare ikke overstige antallet af beboelsesrum. Dvs., at har dine forældre en 3 værelses lejlighed, så må de maksimalt fremleje 1 rum. Og der må ikke bo flere end 3 personer i boligen - dvs. dine forældre og dig.
 
Spørgsmål: Er det nok til, at jeg så kan få udeboende SU?
 
Svar: Det er ikke noget, vi som udlejer kan afgøre. Det er noget, du skal tale med SU-styrelsen om.