Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Selv om Domea.dk støtter ambitionen om at få flere borgere ud af passiv forsørgelse, er Domea.dk bekymret over udsigterne til de beregnede effekter af kontanthjælpsloftet blandt de mindst ressourcestærke i samfundet. En del af denne gruppe bor i almene boligområder. Op imod 14.000 familier i de almene boliger rammes så hårdt, at de almene boligselskaber frygter, antallet af udsættelser vil stige markant. Hårdest ramt bliver enlige med to børn, der får reduceret deres disponible indkomst med 30%, hvilket har stor indflydelse på hverdagen hos disse familier, hvor midlerne i forvejen er mere end knappe.

- De lokalt ansatte gældsrådgivere fortæller, at de har svært ved at nå at hjælpe alle de børnefamilier, der henvender sig for tiden. Jeg er især bekymret for de enlige forsørgere, som rammes hårdt. Det kan have store negative konsekvenser for de børn, der oplever at blive sat på gaden. Derfor er der behov for en langt bredere indsats, siger Thomas Holluf Nielsen, direktør i den almene bygge- og boligadministration Domea.dk.

Gældsrådgivning i hele landet

Domea.dk har den 1. oktober indgået partnerskab med Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning, så 100 frivillige gældsrådgivere, der i deres daglige job er jurister, bankansatte og revisorer, hjælper beboere i almene boligafdelinger gennem telefonisk rådgivning og personlig rådgivning på seks regionale rådgivningscentre.

- Samarbejdet med Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning giver utrolig god mening lige nu. Vi frygter en kraftig stigning i antallet af udsættelser, fordi en del beboere får svært ved at betale huslejen med kontanthjælpsloftet, siger Thomas Holluf Nielsen, og tilføjer:

- Siden 2010 har vi i tæt samarbejde med kommunerne næsten halveret antallet af udsættelser. Det tal kommer til at stige igen, det er jeg slet ikke i tvivl om – desværre. De første tal her i oktober efter loftets indførelser bekræfter dette.

Beregninger viser, at det koster de almene boligorganisationer 50-60.000 kroner for hver udsættelse, hvilket skal finansieres af de øvrige beboere, fordi almene boliger er non-profit. Samme udsættelser koster kommunerne op til 150.000 kr., og ifølge SFI kan det have store samfundsmæssige omkostninger, fordi udsættelser påvirker børns trivsel, skolegang og fremtidige beskæftigelsesmuligheder meget negativt.

- Først i 2017 vil vi se de fulde konsekvenser af kontanthjælpsloftet. I oktober måned har tilbagebetaling af aconto varme, børnepenge og kommunale initiativer holdt hånden under mange børnefamiliers økonomi, siger Thomas Holluf Nielsen.

Ejendomspersonalet tilbyder hjælp

Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivere får med samarbejdet mulighed for at få kontakt med borgere, der er på vej i en gældspiral tidligere end hidtil, fordi ejendomsfunktionærer i de almene boligafdelinger nu banker på døren til beboere, der ikke har betalt husleje til tiden og tilbyder, at Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivere kontakter beboeren telefonisk og evt. inviterer beboeren til personlig rådgivning på et af Forbrugerrådet Tænks regionale rådgivningscentre.

- Vi kan ikke forhindre, at visse familier mister en stor del af deres disponible indkomst, men vi kan hjælpe så godt, vi kan. Mange af de mennesker, som rammes, har ikke nødvendigvis det fornødne overblik over deres økonomi, og de reagerer ikke på rudekuverter. Derfor er det vigtigt, at vi banker på og tilbyder hjælp. Det er desværre vores erfaring, at det er nødvendigt, før beboerne tager i mod tilbuddet om hjælp, siger Thomas Holluf Nielsen.