Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Skimmelsvamp kan potentielt vokse i alle boliger, unge som gamle. En af hovedårsagerne til skimmelsvamp er fugt. Derfor ser man oftest, at det vokser frem i kældre, badeværelser, loftsrum, vindueskarme og hjørner, hvor fugt kan samle sig. Men da vi mennesker selv er en stor udleder af fugt, kan man også risikere, at skimmelsvampen vokser frem i stuen eller soveværelset, hvis du glemmer at få luftet ud.

Angreb af skimmelsvamp ses som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller plamager, ofte med en lodden overflade. Hvis skimmelsvampen har angrebet et skjult sted, er du nødt til at bruge næsen. Lugt dig frem til, om der lugter muggent. Det er især tydeligt, hvis du kommer udefra og går ind i boligen.

Har du først fået skimmelsvamp i din bolig er det muligt at fjerne, men det tager tid og koster penge, derfor er det en god idé, at gøre hvad du kan, for at det ikke opstår i første omgang. Følg disse enkle råd, og kom svimmelsvampen i forkøbet:

  1. Hold en tilpas høj temperatur, min. 16-17 grader, indendørs. 
  2. Luft effektivt ud, 3-5 min, eventuelt flere gange om dagen. OBS: det er bedre at åbne vinduerne på vidt gab i fem minutter end at lade vinduerne stå på klem hele dagen igennem.
  3. Tør ikke tøj i rum, der ikke er beregnet til det (eksempelvis stue og soveværelset)
  4. Udsugningsriste m.m. må ikke blokeres.
  5. Undgå at ændre på indstillingen af udsugningsarmaturet. 
  6. Husk at tænde for emhætten under madlavning / bagning.

Hvis skaden er sket

Står du med en bolig, der er blevet invaderet af svampesporer, er der dog ikke grund til at gå i panik. Som nævnt tidligere, kan det fjernes. Først og fremmest skal du finde ud af, hvorfor skimmelsvampen er opstået. Her kan du bruge de seks punkter ovenfor til at tjekke, om der er noget, du kan ændrer på. Herefter skal du tjekke din bolig for utætheder og vandskader. Her kan du kigge ved køkkenafløb, badekar, toilet, håndvask. Hvis du har bruser, er det også en god idé at tjekke, om vandet løber ned mod afløbet, eller om det enten blive liggende eller løber ud langt væggene. Vær også opmærksom på, om udsugningsanlæggene suger ordentligt og ikke er tilstoppede. Det gælder i badeværelset, over komfuret og ved tørretumbleren.

Der er forskel på, hvilke materialer, skimmelsvampen er vokset på, men fælles er, at det er vigtigt, at du ikke bare fjerner de synlige spor, men finder frem til kilder, da du ellers risikerer, at det bare kommer igen.

Hvis din bolig er blevet angrebet af skimmelsvamp:
1. Ved mindre angreb: Vask med klorin eller Rodalon: du kan fjerne skimmelsvamp fra gulve, vægge og lofter ved at rengøre overfladen og desinficere den med klorin eller Rodalon. Vær opmærksom på, at klorin kan blege farvede overflader.
2. Hvis der er tale om et større angreb, eller hvis du er i tvivl, bør du kontakte en professionel. De ved, hvor de skal lede og vil kunne finde frem til udbrud, der gemmer sig i skjulte konstruktioner eller andre steder, du ikke umiddelbart kan komme til. Bor du til leje er det første, du skal gøre at kontakte din ejendomsmester.