Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Når kalenderåret siger forår, dukker altan- og haveentusiaster op. For nu skal der sættes skik på alt det grønne. Men det er ikke altid, at havearbejdet går godt. Mange ulykker i hjemmet sker nemlig, når vi knokler i haven. 

Hvert år ender ca. 8.000 danskere på skadestuen efter ulykker med havearbejde. De fleste ulykker sker med en hækkeklipper/hækkesaks, stige eller plæneklipper.

Resultater fra en undersøgelse lavet af Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital viser, at hele 25 procent af haveulykkerne går ud over arme, hænder og fingre, mens 15 procent er øjenskader.

Gode råd til sikkert havearbejde

Domea.dk opfordrer derfor beboere til at tage deres forbehold og følge 10 enkle råd, når de giver sig i kast med forårsklargøringen af haven.

1. Beskyt dine øjne
Øjenskader ligger nr. to på listen over de hyppigste skadestyper i forbindelse med havearbejde. Brug derfor beskyttelsesbriller eller visir, når du fx bruger din hækkeklipper, så undgår du at skade dine øjne, hvis en gren skulle svirpe tilbage mod dig.

2. Stabil stige og ’fodmand’
Det er vigtigt, at du sørger for, at din havestige står stabilt. Tjek derfor underlaget for ujævnheder, inden du kravler op i højderne, og udfør ikke arbejde i en højde, der er mere end 5 meter; målt fra underlaget til trinnet, du står på. Stå aldrig på stigens tredje øverste trin, og husk en ’fodmand’ (en person med en støttende fod på nederste trin af stigen), når du arbejder højt oppe. Hold gerne en pause i ny og næ.

3. Lad de professionelle komme til
Beskæringsarbejder volder problemer for de fleste og er skyld i adskillige haveulykker. Kombinationen af stige, motorsav, trækrone og amatør er en farlig cocktail. Lad derfor professionelle komme til, når det gælder træfældning og beskæring af store træer.

4. Drop blomsterpinde
Man får blomsterpinde i øjnene, når man står og fedter med de opbundne stauder. Benyt hellere afrundede stativer eller snor.

5. Vedligehold dit ’haveudstyr’
Ændr’ ikke på eller pil ved sikkerhedsanordninger (ved fx at sætte tape på, så havemaskinen ikke afbrydes automatisk, når du slipper med hænderne). Sørg for, at hækkeklipper, plæneklipper og stige er i orden.

6. Stop/sluk for hække- eller plæneklipperen
Udvis forsigtighed, når du rengør og vedligeholder redskaberne. Mange ulykker sker, fordi man fx ikke sikrer sig, at motoren er slukket, når man fjerner hæk-, gren-, eller græsaffald.

7. Pas på ryggen!
Efter en lang vinter, hvor du mest har været stillesiddende, beslutter du dig for at grave tre buske op på en eftermiddag. Det er nok en af de største fejl, du kan begå. Hvis din fysiske form ikke er til hårdt arbejde, så er det bedst at begynde i det små. Forvent ikke, at du kan ordne hele haven på én dag. Start med en let opgave, så kroppen kommer i gang, varier dit arbejde i løbet af dagen, og sørg for at få rigeligt med væske.

8. Den rigtige påklædning
Det er varmt, så du smutter i klip-klappere og shorts, og så går du ellers i krig med hækkeklipperen. Det siger næsten sig selv, at det ikke er en god ide. Beskyt din bare hud mod nærkontakt med grensakse og andre skarpe redskaber med praktisk tøj.

9. Brug sikkerhedsudstyr, når du arbejder med store motoriserede/elektriske haveredskaber
Fx sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, sikkerhedshandsker og hjelm med visir og høreværn.

10. Læs brugsanvisningen
Sæt dig ind i, hvordan din motorsav og dine øvrige motoriserede havredskaber fungerer, før du går i gang med arbejdet. Få gerne instruktion af en person, der har erfaring med fx motorsav.

Hav i øvrigt altid handsker på under havearbejde, så du undgår at få hudirriterende plantesaft på hænderne – eller bid og stik fra insekter.

God arbejdslyst til havefolket. Det er jo skønt at lytte til fuglefløjt, mens man hakker i jorden og ser haven arte sig - og når blot man har fornuften med, kan det jo ikke gå helt galt.