Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Om et par måneder sættes det første spadestik i jorden på grunden i Tikøbsgade på Nørrebro i København. Der skal der være et nyt seniorbofællesskab kaldet ’Den 3. Revle’; det første seniorbofællesskab, som Domea.dk er bygherreansvarlig for i mere end 10 år.

For indenfor de seneste par år er ældre blevet mere interesserede i at bo sammen med andre ældre. Faktisk er interessen blevet så stor, at der ikke er nok boliger til at følge med efterspørgslen.

Ifølge en undersøgelse fra SFI ønsker otte procent af de ældre, svarende til 80.000 ældre i Danmark, at bo i et seniorfællesskab. Tallet forventes at stige til 120.000 i 2044, men der er kun 6.992 boliger i seniorbofællesskaber i Danmark lige nu.

Trygheden er nøgleordet

Spørger man Lis Bonde, som er beboer i seniorbofællesskabet ’Nyboder’ i Løgumkloster, er hun ikke i tvivl om, hvad det er, der vækker denne store interesse for seniorbofællesskaberne. For efter at have boet i Nyboder i otte måneder, er der især én meget positiv ting, hun hæfter sig ved.

— Trygheden er et nøgleord herude. Det er rart, at man ved, at der er nogen tæt på en, når ens børn bor langt væk, siger Lis.

Og det er også en af de primære grunde til, at mange andre ældre drages til seniorbofællesskaberne. Det mener Max Petersen, som har forsket i seniorboliger.

— Det er rigtig vigtigt for de ældre at have et stærkt naboskab, at føle sig trygge og at være på god fod med naboerne. Og der leverer seniorbofællesskaberne varen. De giver et stærkt netværk, som er vigtigt, når man kommer op i årene, siger han.

Fremtidens bolig

Netop det stærke sociale netværk er også en vigtig faktor, når det kommer til, hvorfor mange ældre trives i seniorbofællesskaber. Det, at bo sammen med andre ældre, kan nemlig hjælpe med at forebygge ensomhed.

Det siger Margrethe Kähler, som tidligere har været ansvarlig for boligpolitik i Ældresagen. Hun mener, at flere seniorbofællesskaber er vejen frem.

— Det vil også være en kæmpe fordel for samfundet at have flere seniorbofællesskaber, fordi ensomhed er lige så stor en dræber som kræft og hjertekarsygdomme. Ældresagens nye fremtidsstudie viser, at der er 45.000 danskere over 50 år, som er alvorligt ensomme. Det bliver man syg af, siger hun til Ekstra Bladet.