Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Fredag den 25. august 2017 var der første spadestik på Orienten i Københavns Nordhavn, og i 2019 kan beboerne flytte ind i de første almene boliger i bydelen. De skal bane vejen for at skabe en by i balance med blandede boliger med plads til mange forskellige borgere. 

Orienten er knapt 14.000 m2 stort og ligger i det eftertragtede Århusgadekvarter. Boligerne er fordelt på almene boliger, ungdomsboliger og boliger til borgere med særlige behov. Derudover er der skabt plads til en daginstitution, en restaurant og en café. Byggeriet er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter og KHS Arkitekter.

Spadestikket blev foretaget af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), af miljø- og teknikborgmester, Morten Kabel (Ø) og af Villy Brejning, der som formand for Boligselskabet Domea København er bygherren. Domea.dk indtager rollen som byggeforretningsfører og repræsenterer boligselskabet over for alle byggeriets parter.

Plads til alle i København

– København skal være en blandet by med plads til alle. Nu sætter vi gang i det almene byggeri i Nordhavn. Det bliver nogle fantastiske boliger, der er til at betale, i et af Københavns mest attraktive kvarterer. I Århusgadekvarteret får vi kun syv procent almene boliger, hvilket er mindre, end vi ønsker for at sikre boliger til alle indkomster i København. Men når vi bygger videre her i Nordhavn, kan vi med en ny lov stille krav om, at helt op til hver fjerde bolig skal være almen. Det sætter retningen for udviklingen af Nordhavn de næste mange år - og allervigtigst betyder det blandede folkeskoler og børnehaver, hvor direktøren og kassedamens børn leger sammen hver dag og lærer hinandens liv og vilkår at kende, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Han refererede til en undersøgelse, der viser, at nye topmoderne almene boliger i København er ca. 40 procent billigere end tilsvarende private lejeboliger.

Byggeriet er det første almene byggeri i Nordhavn, og dermed kommer der også boliger i Indre Nordhavn, som kan betales af almindelige lønindkomster.

Høj kvalitet

– Med byggeriet af Orienten får vi endelig taget fat på arbejdet med at bygge billige boliger i Nordhavn til familier, studerende og københavnere med særlige behov. Samtidig er Orienten et godt eksempel på, at man kan bygge billige boliger uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Selvom boligerne er almene og dermed langt billigere end områdets øvrige boliger, er der stadigvæk lagt vægt på høj kvalitet - både i materialevalg og i arkitektur - og man kan ikke med det blotte øje se, hvilke boliger i kvarteret der er almene, og hvilke der er ejerboliger. På trods af den relativt store prisforskel på at bo i henholdsvis almene boliger og i ejerboliger.

Nu bygger vi også de "fine steder"

– Med opførelsen af almene boliger i Nordhavn har Domea København bevist, at man kan bygge billige boliger alle steder - også de såkaldte "fine" steder, siger Villy Brejning, formand for Boligselskabet Domea København, der er bygherre for Orienten.

På taget af byggeriet bliver der etableret grønne fællesarealer i forskellige størrelser, som kan understøtte beboernes behov for eksempelvis nyttehaver.

Orienten skaber rammerne for godt naboskab

Boligerne er af høj kvalitet og smuk gennemført arkitektur. Der er arbejdet meget med facader og karréer, så de almene boliger fletter sig sammen med områdets øvrige byggerier. Og så skal byggeriet skabe rammerne for det gode boligliv, hvor beboerne kan trives og etablere et godt naboskab.

Selvom byggeriet blandt andet står ovenpå hele 11,5 km betonpæle, så kalder KHS Arkitekter byggeriet for "entreprenørvenligt", idet man kun bruger gennemprøvede løsninger og simple konstruktioner. Netop for at holde prisen på byggeriet så langt nede som muligt og sikre den lave husleje. For eksempel har man sparet kælderen væk og i stedet etableret depotrum i gården og på taget.

Det gode samarbejde skal etableres fra begyndelsen

Domea.dks byggechef Charlotte Nørbak benyttede lejligheden til at understrege, hvor vigtigt det er, at samarbejdet fungerer fra begyndelsen, når et nyt byggeri som Orienten skal opføres. Hun fremhævede Domea.dks byggepolitik, der hedder Mennesker før mursten og understregede, at byggeriet skal resultere i tilfredse og stolte beboere - ud over selvfølgelig, at det også skal overholde tidsplan og budget og opføres med så få fejl og mangler som overhovedet muligt.

Indflytning i efteråret 2019

De første beboere forventes at flytte ind i efteråret 2019. Byggeriet vil - udover at bestå af boliger i høj kvalitet - samtidig også tilgodese Københavns Kommunes behov for byggeri af både servicelov-boliger samt en integreret daginstitution. Derudover bliver der bygget erhvervslokaler med plads til f.eks. café og restaurant eller lignende.