Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Regnskaber og budgetter er vigtige styringsredskaber for en virksomhed – men bliver det bedre af, at de skal udkomme hvert år? Det sætter Thomas Holluf Nielsen, der er administrerende direktør i bygge- og boligadministrationen Domea.dk, spørgsmålstegn ved.

Udarbejdelse af budgetter og regnskaber er en tung post på budgettet for hele den almene boligbranche, der bruger mange ressourcer på afrapportering hvert år, og Thomas Holluf Nielsen mener, det årlige interval hører fortiden til.

- Vi kigger konstant på, hvordan vi kan effektivisere og optimere vores processer, og vi har brug for at udfordre ‘plejer’ på det her område. Vi har så veludviklede systemer til økonomi- og risikostyring, at vi fanger det med det samme, hvis fx økonomien i en afdeling går den forkerte vej, siger Thomas Holluf Nielsen, der understreger, at der derfor ingen chance er for, at der går 24 måneder, før eventuelle uregelmæssigheder bliver opdaget.

Artiklen fortsætter under billedet

Revisor: Hvert 2. år er realistisk

Og han bliver bakket op af Henrik Brünings, der er statsautoriseret revisor og senior partner i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO og har stor erfaring med branchen.

- Man kan selvfølgelig stille spørgsmålstegn ved, om det fortsat giver værdi med en årlig regnskabsudarbejdelse i et miljø, hvor så stor forudsigelighed er til stede. Det er vores vurdering, at man godt kan argumentere for, at en regnskabsudarbejdelse hvert andet år er dækkende, betinget af at lejerne og andre interessenter modtager en troværdig løbende økonomirapportering. Denne argumentation skal dog ledsages af en risikobaseret vurdering af de enkelte organisationer/afdelinger, idet der vil være enheder med drifts- eller likviditetsproblemer eller svagheder i de interne kontrolmiljøer, hvor en årlig udarbejdelse og revision af årsregnskabet fortsat er nødvendig, siger Henrik Brünings.

Beboerne kan få gavn af det

Domea.dks kunder er almene boligselskaber, der til sammen råder over ca. 52.000 almene lejeboliger. I alt bor omkring en million mennesker i en af de mere end 550.000 almene boliger, der er i Danmark, og det er dem, der kan få glæde af, at den almene boligbranche optimerer sine processer yderligere.

- Vi er til for at skabe trygge boliger, som almindelige mennesker har råd til at bo i, og vi må tænke nyt for at blive endnu mere effektive og holde huslejen nede. Det kan vi fx gøre ved at kigge på, hvor ofte vi laver regnskaber – uden at gå på kompromis med hverken risikostyring eller gennemsigtighed, siger Thomas Holluf Nielsen.