Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Det er svært at tro, når man kigger ud af vinduet, men 2018 har andet at byde på end regn og rusk. Den 1. januar blev boligjobordningen – eller håndværkerfradraget – gjort permanent. Det kan du så varme dig lidt på, når du spiller spil med ungerne eller smækker benene op, mens du sparer penge og lader andre klare badeværelsesrengøringen.

Boligjobordningen er nemlig andet og mere end en besparelse til dem, der skal have udskiftet taget eller installeret solceller i deres ejerbolig; det kan også gøre livet lidt lettere – og billigere – for dig, der bor til leje i en almen bolig.

To typer af ydelser

I bund og grund kan boligjobordningen deles op i to. Du kan få fradrag for håndværkerydelser, og du kan få fradrag for serviceydelser.

Håndværkerydelser vil sige, at du kan trække 1/3 af arbejdslønnen fra i skat, når du får udført arbejde derhjemme af en håndværker. Dog ikke hvilket som helst arbejde. Der findes en lang liste over forbedringer, der er dækket. Dem vender vi tilbage til om lidt.

Serviceydelser dækker over rengøring, tøjvask, havearbejde, børnepasning o. lign. Også her kan du trække 1/3 af arbejdslønnen fra i skat.

Nyd godt af fradraget i hverdagen

Som lejer i en almen bolig er det langt hen ad vejen de fordele, der er knyttet til serviceydelserne, du kan få glæde af.

I princippet kan du også gøre brug af delen med håndværkerydelser, når du benytter dig af din individuelle råderet i boligen. Der er dog med årene fjernet nogle ydelser i boligjobordningen, som blev skabt i 2011, og du kan fx ikke længere trække arbejdslønnen fra, når du får renoveret bad og køkken. Mange af forbedringerne på listen tæller i dag udvendige forbedringer og energirenoveringer.

Som noget nyt kan du dog få installeret tyverialarm i dit hjem og få fradrag for installatørens tid.

– For dig som lejer i en almen bolig betyder det i praksis, at du først og fremmest kan gøre brug af fradraget på serviceydelser, da du ikke har den udvendige vedligeholdelsespligt, som mange af håndværkerydelserne i ordningen dækker over. Du kan altså slippe lidt billigere, hvis du fx får gjort rent eller har brug for hjælp til at hente børn i børnehaven eller til at slå græsset, fortæller chefkonsulent i Domea.dk Tinus Lassen, som er ekspert i almene boligforhold.

Det er til enhver tid Skat, der afgør, om du kan trække en ydelse fra.

Sådan indberetter du til Skat

Du skal selv indberette det udførte arbejde – uanset om det er håndværkerydelser eller serviceydelser – til Skat for at få fradraget. De oplysninger, du skal bruge, står som oftest på fakturaen, du får fra håndværkeren/rengøringsassistenten mv. 

Indberet det udførte arbejde til Skat her

Læs om råderetten i denne brochure