Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Over en million mennesker i Danmark bor alment. En femtedel af befolkningen. Så almenboliglovgivningen rækker ind i rigtigt mange menneskers liv. Men den er en kompleks størrelse, og derfor har den almene bygge- og boligadministration Domea.dk netop udgivet bogen ’Lærebog om almene boliger’.

Bogen giver en udførlig introduktion til det almene boligområde og den lovgivning, det er reguleret af, og den giver svar på de problemstillinger, der typisk kan opstå i praksis.

Hos Domea.dk håber administrerende direktør Thomas Holluf Nielsen, at den kan understøtte bl.a. de mange rådgivere – jurister, advokater, arkitekter, ingeniører osv. – i sektoren, som konstant må forholde sig til de rammer, loven sætter for deres arbejde.

- Den almene boligsektor går en fremtid i møde, der vil byde på mange forandringer og endnu flere reguleringer. Så der er mere end nogensinde brug for hjælp til at navigere i den komplekse lovgivning, der omgiver almene boliger, og her vil Danmarks første lærebog på området kunne spille en stor rolle, siger Thomas Holluf Nielsen.

Svært at finde viden på området

Bogen er derfor et must for nye aktører i sektoren, der bliver godt klædt på med lærebogen. Ideen til bogen er netop udsprunget af et konkret behov for viden om almene boliger og lovgivningen bag.

Det fortæller den ene af de to forfattere, jurist Michael Armin Varandili Hansen.

- Jeg oplevede allerede på jurastudiet, at det var svært at indhente viden på området. Der eksisterede simpelthen ikke en fyldestgørende indføring i almenboligsektoren. Og efterfølgende i arbejdslivet har det været det samme – det var ikke muligt at indhente viden på området ud over i mit job, siger Michael Armin Varandili Hansen, der med speciale i fast ejendom og offentlig ret, herunder særligt det almene boligområde, lejeretten, foreningsretten og forvaltningsretten, har stor erfaring på området fra sit tidligere job i Københavns Kommunes enhed for almene boliger.

I dag er han jurist i Boligforeningen AAB – og har i øvrigt boet alment hele sit liv. I den samme boligafdeling.

Brugbar efter mange år i branchen

Michael Armin Varandili Hansen bakkes op af sin medforfatter, advokat Henrik Meden, der ser bogen som et uundværligt opslagsværk.

- Jeg har manglet bogen. Der er rigtigt meget lovgivning omkring almene boliger, og selv efter mange år i branchen kan man have brug for at tjekke op på, hvordan et eller andet specifikt forholder sig. Det kan man bruge bogen til, fortæller Henrik Meden, der har arbejdet i den almene boligsektor hos Domea.dk i 8 år.

I dag er han hos Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith, hvor han har speciale i fast ejendom, herunder ikke mindst det almene boligområde og lejeretten – så forfatterne repræsenterer flere sider af sektoren.

- Man kan sige, at vi kommer fra hver sin side af bordet med henholdsvis viden inde fra de almene boligorganisationer og viden fra den tilsynsmæssige del af sektoren. Så vi har taget den totale lovgivning på området og kogt sammen til en overskuelig størrelse, siger Henrik Meden.