Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Seks år, en del benspænd og en masse skønne historier. Det – og meget andet – ligger bag de nu prisbelønnede almene boliger i Nørregade i Unesco-byen Christiansfeld, som Boligorganisationen Domea Lunderskov-Kolding står bag.

Kolding Kommune har netop belønnet byggeriet med sin arkitekturpris for 2021, fordi boligorganisationen er lykkedes til ug med at integrere boligerne i det bevaringsværdige område.

- Det er kronen på værket at modtage prisen. Min største dag som formand er altid, når beboerne flytter ind i nyopførte boliger. At se deres glade ansigter, når de går på opdagelse i deres nye hjem. Det er lønnen for det store arbejde – den dag er det hele værd. Arkitekturprisen er kirsebærret, siger Allan Aistrup, som er formand for Domea Lunderskov-Kolding.

Et anderledes projekt

Boligernes beliggenhed har betydet mange restriktioner undervejs i byggeprojektet. Og det har været helt særligt – på godt og ondt – at bygge i et bevaringsværdigt område, fortæller Allan Aistrup:

- Vi har vidst, at det kun sker én gang for Domea Lunderskov-Kolding, at vi får lov at bygge i en Unesco-by. Der har været mange udfordringer, og vi har ikke kunnet bøje så meget som et søm uden at spørge om tilladelse, men det har været alle anstrengelserne værd.

Domea Lunderskov-Kolding har som bygherre benyttet Domea.dk som byggeforretningsfører, og projektleder på byggeriet, Pernille Esmark Prahm fra Domea.dk, er glad og stolt over hædersbevisningen, som boligerne har modtaget. For det har ikke været et projekt som andre.

- Det har været et utroligt spændende og anderledes projekt at være en del af, og det var da også med en vis ærefrygt, at vi gik til opgaven. At skulle bygge i hjertet af den smukke by, som er på Unescos verdensarvsliste, stillede jo ekstra store krav og forventninger, siger Pernille Esmark Prahm.

Personlige historier

Domea Lunderskov-Koldings byggeri i Christiansfeld består af 29 almene familieboliger. En gammel drengeskole er bevaret og huser nu 15 nye lejligheder, mens der er lavet 14 lejligheder i fire nyopførte punkthuse over for skolen. Det er de nyopførte punkthuse, der har vundet prisen, fordi de spiller godt sammen med den gamle skole og området i øvrigt.

Det historiske område har affødt mange oplevelser undervejs i byggeprojektet med mennesker, der har et forhold til området og fx har gået på skolen.

- Vi er stødt på så mange skønne historier, mens vi har bygget i Christiansfeld, siger Allan Aistrup.

Da man rev den gamle gymnastiksal ned, blev murstenene fra salen genbrugt, så alle lejligheder i stueetagen i den gamle drengeskole nu har en væg bygget med disse mursten.

- En dag, vi havde åbent hus, lagde en gæst en hånd på en af de historiske vægge og sagde: ’Hold da op, hvor har jeg svedt meget herinde bag ved de mursten’.

Og i en af lejlighederne i skolen bor den gamle skoleinspektør. Den ligger, hvor hans gamle kontor lå, fortæller formanden som et lille kuriosum.

 

Om Christiansfeld og området

  • Christiansfeld blev grundlagt af Brødremenigheden i 1773.
  • Byen blev optaget på Unescos verdensarvsliste i 2015.
  • Byens to vigtigste gader er de parallelle og øst-vest vendte Lindegade og Nørregade. Domea Lunderskov-Koldings nyopførte punkthuse ligger i Nørregade.
  • Den gamle drengeskole, som også huser lejligheder, blev grundlagt i 1788 og fungerede som drengeskole frem til 1920. Fra 1920 til 1970 rummede bygningen Christiansfeld Realskole, og fra
  • 1970 til 2013 var der kommuneskole i lokalerne.
  • Gymnastiksalen er opført i 60’erne.