Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

”Danskerne i det byggede miljø” hedder Realdanias og Videnscenter Bolius’ store undersøgelse af danskernes forhold til deres boliger. Her kan man læse, hvad der betyder noget for livskvaliteten. Og et sted overrasker resultaterne, nemlig i forholdet til det, der ligger uden for boligen. Fællesarealerne spiller en stor rolle for beboere i etagebyggerier, viser det sig.

For de danskere, der bor i lejligheder, er det som ligger uden for hjemmets fire vægge nemlig væsentligt for, hvor glad man er for sin bolig og hvor godt man trives i sin dagligdag.
Undersøgelsen viser, at de adspurgte beboere, der svarer at de ”har et godt gårdmiljø og gode fællesarealer” også ´generelt har en højere tilfredshed med deres bolig, end de, der enten intet gårdmiljø har eller de som mener udearealerne er lidt kedelige.

”At udearealer betyder noget for livskvaliteten, er ikke så overraskende for os. Nu bliver det bekræftet i Realdanias undersøgelse. Her kan man sort på hvidt se, at jo bedre gårdmiljø og udearealer er, desto mere tilfreds er man med sin boligsituation,” siger Mette Mogensen, der er By og boligudviklingschef hos Domea.dk.

Bedre forhold til naboerne

De gode udearealer, altaner og gårdmiljøer spiller ind på en række faktorer for beboerne. Det er ikke kun den overordnede tilfredshed, der er højere, men også hele det sociale liv.
Undersøgelsen viser nemlig, at der er mere kontakt til naboerne, når udearealerne inviterer til at man bruger dem.

”Undersøgelsen viser, at hvis du har gode udearealer, er der dobbelt så gode chancer for, at du bliver inviteret til middag hos naboen, at du fra tid til anden får hjælp med havearbejdet eller låner en kop sukker. Og der er faktisk også fire gange så stor sandsynlighed for, at man fester og har det sjovt sammen – det er da værd at bide mærke i” siger Mette Mogensen.

Udearealer i fokus

Netop nu er der gang i byggeriet over alt i landet. Da et bredt flertal i folketinget vedtog Boligaftale 2020 frigjorde man penge til renoveringer af almene boliger. I alt blev der frigivet mere end 18 mia. kroner til at forbedre og renovere.

Selv om de mange milliarder ikke er allokeret til udearealer og gårdrum, så afføder de store projekter også ændringer her. Og her gælder det ifølge Mette Mogensen for boligorganisationerne om at gribe chancen for at sikre kvaliteten i uderummene. Fordi det løfter livskvaliteten og glæden ved den bolig, man bor i.

”I Domea.dk får vi en landskabsarkitektstuderende fra KU Science, der i perioden februar til juni 2021 skal hjælpe os med at se på – og komme med anbefalinger til udearealerne, når vi bygger og renoverer. Det er et område, som ofte bliver overset, men det betyder faktisk meget for beboernes trivsel, sådan som undersøgelsen her viser. Og hvis vi kan hjælpe med at løfte kvaliteten af udearealer og bidrage til, at beboerne får højere livskvalitet og kommer hinanden mere ved, så gør vi meget gerne det,” siger Charlotte Nørbak , direktør i Byggeri og byudvikling.

Ifølge Realdanias undersøgelse er en de ting, der bekymrer lejere i almene boliger nemlig, hvordan relationerne er til naboerne.

”Hvis man kan øge kvaliteten af naboskabet bare en lille smule gennem at skabe gode udearealer, så er det en god ide at yde dem endnu større opmærksomhed, når man renoverer og bygger nyt,” siger Mette Mogensen.

Domea.dk kan bidrage med råd og vejledning til, hvordan man skaber fællesarealer og gårdmiljøer, der inviterer til samvær på tværs af aldersgrupper og interesser. 

Du kan læse ”Danskerne i det byggede miljø 2020” ved at klikke her.