Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

På Mølmarksvej i Svendborg med udsigt over sundet og Svendborg bymidte ligger bebyggelsen med navnet Nordre Park. De 95 nye boliger ligger lige der, hvor Nordre Skole engang havde til huse og hvor elever løb, legede og gav liv til bygningerne.

Og selv om skolen ikke er her længere, så fortæller væggene i det nye byggeri alligevel en historie. Både om skolen, der var en gang, om bæredygtighed og om genanvendelse. Det gør det, fordi Boligselskabet Sydfyn, sammen med Domea.dk og arkitekterne fra Vandkunsten, har haft grønne ambitioner med byggeriet. Derfor tænkte man allerede fra begyndelsen på, hvordan man kunne genbruge mursten fra skolen, der blev revet ned, i det nye byggeri. De nye boliger kommer så at sige til at stå på skuldrene af det, som var engang. En smuk tanke, mener Svend Erik Johansen, som er formand for Boligselskabet Sydfyn.

- Byggeriet af Nordre Park afspejler vores generelle fokus på at udvikle attraktive almene boliger samtidig med, at vi går nye veje, når det kommer til at tænke energibesparelser og bæredygtighed ind, siger han.

Arkitekturen spejler visionen

I Domea.dk, som er byggeforretningsfører på projektet, glæder man sig også over, at projektet viser nye veje – og at der nu kan fejres rejsegilde.

- Fra de første skitser har der været tænkt i bringe genanvendelsen ind som et bevidst element i arkitekturen. Kontrasten mellem nye og gamle sten vil være med til at gøre byggeriet både levende og mere interessant at se på og som på samme tid fortæller det en historie, om det sted vi er. Det har Vandkunsten løst på smukkeste vis, fortæller Karsten Pedersen, som er projektudviklingschef i Domea.dk.

Han peger på, at der også er væsentlige økonomiske fordele ved genanvendelsen.

- Ved at genbruge en del materialer og tænke i utraditionelle løsninger, kan vi holde omkostningerne inden for den økonomiske ramme, samtidig med at vi bygger utraditionelt og af høj kvalitet, siger han.

Kontrolleret og godkendt

De røde mursten fra den gamle skole er nænsomt blevet sorteret fra i nedrivningen og ud af det kom der cirka 100.000 sten, som kunne genbruges i det nye byggeri.

Men inden de første genbrugssten kunne lægges af murerne, skulle de kontrolleres. Det skulle verificeres, at de kunne holde til at blive brugt igen.

- Vi har haft Teknologisk Institut til at kontrollere holdbarhed og styrke og de har sagt god for, at vi kunne genbruge de mange mursten. De holder 100 år til – eller mere, siger Karsten Pedersen.

Boligerne, der får udsigt over Svendborg Sund og Svendborgs historiske bymidte, får store udendørsarealer med rig mulighed for, at beboerne kan boltre sig på legepladsen, løbe en tur, holde grillaftener og hygge med naboerne.

Blandede boligformer

Hvis man vil skabe boligområder, der er attraktive og gode at bo og leve i, så kræver det, at man ikke får alt for mange alt for ens beboere. Derfor er der også tænkt på, at der skal være plads til beboere i forskellige faser af livet i Nordre Park.

– Boligerne er meget forskellige i størrelse og der er plads til både singler, ældre og familier. Hensigten med hele området er at understøtte en udvikling hen imod en sjovere og sundere brug af byens og bebyggelsens friarealer, som kan bringe mennesker sammen, og hvor alle aldersgrupper er velkomne, siger formand Svend Erik Johansen.
Ud over de almene boliger kommer der 17 ejerlejligheder og en SPAR-købmand i den nye bebyggelse, som i alt bliver på ca. 11.300 m2. Der er forventet indflytning i byggeriet sidst på året i 2021.