Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

2024 var på mange måder et år med fart på. Efter år med energikrise, inflation og epidemier kom det – heldigvis – igen til at handle om det vigtige, nemlig udvikling og kerneforretning.

Når det gælder udviklingen af Domea.dk, har særligt to indsatser fyldt meget i det forgangne år: Udarbejdelsen af nye fleksible samarbejdsaftaler samt behovet for en digital platform, som kan understøtte en fremtid, hvor kunderne i langt højere grad end tidligere vælger præcis den understøttelse og de ydelser, de hver især har brug for.

Vigtig dialog om roller og ansvar

De fleksible samarbejdsaftaler er selve fundamentet i Domea.dk’s virksomhedsstrategi, Det individuelle fællesskab. Og i 2024 har vi afholdt kundemøder i hele landet for at blive skarpe på, hvilke roller og hvilket ansvar den enkelte boligorganisation ønsker at tage i samarbejdet med Domea.dk.

Det har været med til at skærpe bevidstheden om samarbejdsform og aftaler – og det har krævet en kæmpe indsats fra både kollegaer og kunder, fortalte administrerende direktør Thomas Holluf Nielsen fra scenen på Hotel Nyborg Strand, hvor den årlige generalforsamling blev afholdt den 9. maj.

- Jeg ved, at I hver især sætter en ære i at være lige præcis de boligorganisationer, I er. I har jeres egen identitet, kultur og historie, og det kan I være stolte af. Dermed har I også forskellige ambitioner og behov. Det er helt naturligt. Og i 2024 har vi sammen forberedt en fremtid, hvor vi som virksomhed i højere grad bliver i stand til at levere på netop det, I har behov for, sagde Thomas Holluf Nielsen og fortsatte:

- Vi er fortsat et stort og stærkt fællesskab. Men vi er et fællesskab med større respekt for individuelle forskelle, end vi var tidligere. Og vores fornemmeste opgave i Domea.dk er at understøtte jer – at være det solide fundament, I kan stå på.

At fællesskabet fortsat er både stærkt og stort understreges af, at Domea.dk forud for Generalforsamlingen kunne byde velkommen til Boligforeningen AAB som ny erhvervskunde. AAB er Danmarks ældste og største almene boligforening med 20.000 boliger. Og i fremtiden kan AAB så trække på Domea.dk’s ekspertise, når det kommer til digital understøttelse og beboervendte løsninger.

Samlet set – og fraregnet de boligorganisationer, der i årets løb valgte andre samarbejdspartnere – ejer og administrerer Domea.dk’s kunder tilsammen godt 95.000 boliger fordelt over hele landet og i Grønland. Det er med til at gøre Domea.dk til en af de største administrations- og rådgivningsvirksomheder i den almene sektor.

Digital understøttelse er en forudsætning

Mens arbejdet med de fleksible samarbejdsaftaler har blinket som den helt store overskrift i 2024, har den digitale understøttelse også fyldt meget. Den er nemlig en vigtig forudsætning for det hele. Omstillingen af virksomheden kan kun lade sig gøre med et digitalt og systemmæssigt fundament, hvor ambitionerne om fleksibilitet kan understøttes og administreres. Og derfor blev Domea.dk’s digitale administrationsløsning – den såkaldte ERP-kerne – sendt i udbud i slutningen af 2024, og en erstatning annonceret i foråret 2025.

Sideløbende er der blevet arbejdet med at styrke de digitale løsninger, som medarbejderne har til rådighed i dagligdagen rundt om i servicecentrene. Det er et arbejde, som også blev igangsat i 2024, og som fortsætter i indeværende år.

- Den digitale understøttelse er en vigtig forudsætning for, at vi kan være den virksomhed, vi gerne vil være. Og herfra skal der lyde en meget stor tak til kollegaer i både landscenter og servicecentre og ikke mindst også til bestyrelser og erhvervskunder for deres opbakning til den digitale transformation – og dermed også til selve fremtidssikringen af Domea.dk, kvitterede en tydeligt rørt Thomas Holluf Nielsen fra scenen.

En god arbejdsplads

Når det gælder trivsel og arbejdsglæde, ligger Domea.dk højt i sammenligning med andre. Vi sammenligner os med 282.000 medarbejdere i andre danske virksomheder, og generelt viser tallene både en høj arbejdsglæde og en lav medarbejderomsætning. Også når det gælder diversiteten, er der positive tendenser – det gælder fx balancen mellem kønnene, som er et af de parametre, vi måler på. Her ser vi fx, at balancen i ledelsesgruppen er 50/50, mens der fortsat er en overvægt af kvinder i de administrative stillinger og tilsvarende flere mænd, som løfter opgaverne i driften.

Nytænkning i et svært byggemarked

På Generalforsamlingen blev der ikke lagt skjul på, at den del af forretningen, som leverer byggeforretningsførelse og -rådgivning til Domea.dk’s kunder, generelt er udfordret af et svært byggemarked.

- Vi har brug for andre vilkår, hvis vi som branche skal levere de betalbare boliger, som samfundet har brug for og som politikere efterspørger. Maksimumbeløbet for nybyggeri er fortsat for lavt i flere geografiske områder. Materiale- og grundpriser ligger stadig på et højt niveau, ligesom høj beskæftigelse, høje lønninger og travlhed i byggeriet presser priserne op, konstaterede Thomas Holluf Nielsen.

I 2024 idriftsatte Domea.dk 224 nye boliger for vores kunder mod forventet 328, hvilket er et udmærket billede på, hvor udfordret markedet er.

Samtidig med at nybyggeriet er udfordret, har vi sat ekstra fokus på renoveringer og transformationer. Vi ønsker at renovere frem for at rive ned og bygge nyt, der hvor det overhovedet kan lade sig gøre. Og når vi bygger nyt og renoverer, skal vi have fokus på kun at skifte det ud, der trænger, og gøre det i en kvalitet, så bygningerne kan stå i mange år. Det handler både om bæredygtighed – og om sund fornuft.

Fortsat bund i pengekassen

Der er sorte tal på bundlinjen for 2024, og grundlaget for det blev fremlagt og gennemgået på Generalforsamlingen. Årets resultat blev et overskud på 4,7 mio. kr., som er en del bedre end forventet. Faktisk ligger resultatet 4,5 mio. kr. over det budgetterede resultat, hvilket først og fremmest tilskrives en positiv udvikling på kapitalmarkedet, der trods turbulens undervejs endte med et positivt afkast af de investerede midler. Dertil kommer en generelt øget efterspørgsel på rådgivnings- og tilvalgsydelser, som også påvirkede resultatet for 2024 positivt, forklarede Lars Holmbjerg, som er direktør for koncernøkonomi og forretningsudvikling.

- Det er et tilfredsstillende resultat, som illustrerer, at vi har evnet at prioritere, afdække risici og passe godt på pengene. Og så er det heller ingen hemmelighed, at vi har vi været hjulpet godt på vej af et positivt kapitalmarked, fortalte han fra scenen i Nyborg.

En af de ting, som ligger direktionen på sinde, kunne han uddybe, er at der udover den vigtige udvikling af forretningen fortsat leveres på kerneforretningen.

- Vi er nødt til at udvikle og omstille os, men det må ikke ske på bekostning af vores evne til at kunne levere understøttelse, budgetter og regnskaber til tiden og i den rette kvalitet. Derfor er der også allokeret midler til en fortsat prioritering af kerneforretningen over hele linjen, kunne han fortælle de fremmødte.

Formand modtog genvalg

På Generalforsamlingen blev der også taget stilling til, hvem som fremadrettet skal repræsentere kunderne i Domea.dk’s bestyrelse. Her var fire bestyrelsesmedlemmer, Birger Vinstrup, Kim Roy Vorm, Jens Peter Heesche Hansen og Peter Tholstorf Basland, samt formand Poul Rasmussen på valg. Alle som én kunne dog tage fra Generalforsamlingen i Nyborg efter at have modtaget valg.

En stor tak til alle de opstillede kandidater, som har valgt at stille sig til rådighed for fællesskabet – og også en særlig tak til de mange beboerdemokrater, som mødte op og tog del i dette års generalforsamling og landskonference.