Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Din bolig skal – som hovedregel – istandsættes, når du er færdig med at bo i den. Hvor meget, den skal istandsættes, afhænger af det vedligeholdelsesreglement, I har vedtaget i afdelingen, og af den vedligeholdelsesordning, din bolig hører ind under.

Det kan være en A-ordning, som langt de fleste boligafdelinger har, eller det kan være en B-ordning. Det kommer desuden an på, hvor meget du har slidt på boligen.

Uanset ordning er der nemlig forskel på almindelig slitage og mislighold af boligen, og det har betydning for, hvor meget du skal betale for istandsættelse, eller hvor meget du får tilbage af dit indskud/depositum, når du flytter ud. Det er ved flyttesynet, synsmanden vurderer omfanget af istandsættelsen.

Læs om vedligeholdelsesordningerne her

Sådan gøres flytteregningen op

Almindelig slitage (A-ordning)

Det er naturligt, at man kan se, der er nogen, der har boet og levet i boligen. Almindelig slitage kan rettes op ved normal-istandsættelse, som dækker over maling af vægge og lofter samt tapetsering.

Betydning for flytteregningen
I de fleste boligafdelinger gælder det, at hvis du har boet i boligen i mere end 8 år og 4 måneder, er det boligafdelingen, der betaler for normal-istandsættelse, når du flytter ud. Du optjener nemlig 1% til normalistandsættelse pr. måned, du bor i boligen. Har du boet i boligen i mindre end 8 år og 4 måneder, når du flytter ud, betaler du selv et beløb til normalistandsættelsen.

Almindelig slitage (B-ordning)

Er din bolig omfattet af en B-ordning, behøver du ikke gøre noget ved almindeligt slid, når du flytter ud.

Betydning for flytteregningen
Ingen betydning. Boligen har en vedligeholdelseskonto, som næste beboer kan bruge til at friske boligen op.

Mislighold (både A- og B-ordning)

Decideret misligholdelse af boligen dækker fx over slitage af gulve, huller i dørene, manglende rengøring – også fx bag et komfur – eller hvis du slet ikke har vedligeholdt boligen, mens du har boet der, fx malet løbende. Det er synsmanden, der afgør, om du har misligholdt boligen.

Betydning for flytteregningen
Du skal altid betale for de udbedringer, der er brug for, hvis du har misligholdt din bolig – uanset vedligeholdelsesordning.

Til toppen

 

Kontakt servicecentret om istandsættelse