Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Der er to forskellige ordninger for indvendig vedligeholdelse, en A- og en B-ordning. Langt de fleste boligafdelinger kører med en A-ordning, der giver dig pligt til at vedligeholde boligen, mens du bor i den. Du betaler selv for at få arbejdet udført.

Indvendig vedligeholdelse af dit hjem er typisk

 • Maling af vægge og lofter
 • Tapetsering
 • Gulvbehandling

To ordninger for indvendig vedligeholdelse

Du kan se i vedligeholdelsesreglement, som er vedtaget i din boligafdeling, om din bolig er underlagt en A- eller en B-ordning. Reglementet har du modtaget sammen med lejekontrakten eller i velkomstmappen. Kontakt dit lokale ejendomskontor, hvis du er i tvivl.

Læs om ordningerne under billedet.

A-ordning: Din bolig er istandsat, når du flytter ind
Hvis din bolig er omfattet af en A-ordning, er den såkaldt normal-istandsat, når du flytter ind.

 • Du har vedligeholdelsespligten, mens du bor der. Dvs. du skal sørge for – og betale for – maling af vægge og loft, evt. tapetsering, og gulvbehandling, når/hvis der er behov for det.
 • Når du flytter ud, skal du betale for normal-istandsættelse, så boligen er klar til de næste beboere, nøjagtig som den blev gjort klar til dig, før du flyttede ind.
 • Hvis du har boet i boligen i mere end 8 år og 4 måneder, er det boligafdelingen, der betaler for normal-istandsættelse, når du flytter ud – dvs. maling af loft og vægge, evt. tapetsering, og gulvbehandling. Du opsparer nemlig beløbet til istandsættelse med 1% om måneden, mens du bor i boligen.
 • Har du misligholdt din bolig, er det dig selv, der skal betale for udbedringerne, uanset hvor lang tid du har boet der.


B-ordning: Din bolig er ikke istandsat, når du flytter ind
Hvis din bolig er omfattet af en B-ordning, flytter du ind i den som beset – den er ikke istandsat.

 • Boligen har en vedligeholdelseskonto, som du kan bruge til maling af vægge og lofter, evt. tapetsering, og gulvbehandling, mens du bor der – når det er nødvendigt, og der er penge på kontoen. Det sker efter aftale med ejendomskontoret.
 • Vær opmærksom på, at vedligeholdelseskontoen lukker den dag, du opsiger din bolig. Vil du gerne male eller lignende efterfølgende, er det for egen regning.
  Du skal ikke betale for istandsættelse, når du flytter ud.
 • Har du misligholdt din bolig, skal du altid betale for udbedringerne.

– Beløbet på vedligeholdelseskontoen
I er som beboere selv med til at beslutte på afdelingsmødet, hvor meget der skal spares op til vedligeholdelse af boligerne i jeres afdeling. Størrelsen på beløbet til vedligeholdelse afhænger af, hvor stor en bolig du bor i. I fastsætter et beløb pr. m2.

Til toppen

 

Kontakt servicecentret om vedligeholdelse