Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Træernes blade skifter fra grøn til rødgul, og regnen pisker på ruden. Før vi nåede at se os om, var efteråret over os. Og med efteråret kommer regn, slud og ikke mindst kulde - det er sæson for opvarmning af boligen.

De faldende temperaturer kan nemt resultere i en dyr varmeregning, hvis ikke du passer på. Men det kan sagtens undgås, hvis du blot er opmærksom. Med et par enkle råd fra Jens Leo Sørensen, der er energikonsulent for Domea.dk, kan du komme lunt gennem vinteren uden ubehagelige ekstraregninger.

- Mine bedste råd er, at man husker at lufte ud regelmæssigt og at have alle radiatorer i brug i fyringssæsonen. Det er simple råd, men det er alligevel ofte det, folk glemmer, lyder det fra Jens Leo Sørensen fra Domea.dk.

Ikke blot et spørgsmål om penge

At være opmærksom på opvarmningen af din bolig er ikke kun godt for pengepungen. Det er samtidigt med til at give et sundere indeklima. Jævne og konstante temperaturer og daglig udluftning er to vigtige faktorer, hvis du vil undgå ubudne gæster som skimmelsvamp.

Du kan læse mere om, hvordan du undgår skimmelsvamp her

9 Råd til at spare varme og penge i kulden:

1. Fungerer radiatorerne, som de skal?
Sørg for, at radiatorerne altid fungerer, som de skal. Det gør de, når de er varme i toppen og kolde i bunden.

2. Sørg for en passende temperatur
Find en passende temperatur i de forskellige rum. For hver grad du hæver temperaturen, bruger du cirka fem procent mere energi, der i sidste ende kan ses på varmeregningen.

3. Den rigtige temperatur
Det handler ikke om at holde temperaturerne så lave som muligt, men om at finde den rette temperatur. Kolde rum har større risiko for at blive fugtige og dermed give gode forhold for skimmelvækst. Derfor anbefales det, at du stiller termostaten på tre eller fire. Når termostaten står på tre, vil du få cirka 21 grader og på fire cirka 23 grader. hvis du gerne vil have et køligt soveværelse, kan du blot vælge at sætte radiatoren på en lavere varme end de øvrige rum. Ex 1-2, hvilket, der svarer til 17-20 grader. Du skal ikke slukke radiatoren helt. Husk her at lukke døren ind til soveværelset.

4. Tænd for alle radiatorer
Tænd for alle radiatorerne i boligen samtidig. På den måde bliver varmen behageligt fordelt. Du sparer ikke noget ved at skrue helt op for én radiator. Ønsker du forskellige temperaturer i fx stue og soveværelse, er der intet problem i at skrue radiatorerne i de to rum op på forskellige grader. I så fald anbefales det, at man lukker døren mellem rummene.

5. Undgå at dække din radiator til
Undgå at tørre tøj på radiatoren og stille møbler for tæt på den. Så kan radiatoren nemlig ikke komme af med varmen og skal bruge for meget energi på at varme rummet op.

6. Kontrollér dine termostater
Radiatorens termostat må ikke være dækket af møbler eller gardiner - så kan den ikke føle rumtemperaturen. Kontrollér en-to gange årligt, at termostaterne virker. Du tjekker ved at undersøge, om radiatoren bliver varm over det hele, når du skruer helt op for den. Når du slukker, skal den blive kold efter en-to timer.

7. Luft ud på den rigtige måde
Luft ud to-tre gange dagligt. Den bedste måde er at skabe gennemtræk i et par minutter og ikke lade vinduer stå på klem længere tid ad gangen. Husk at lukke for radiatorerne, mens du lufter ud. Nyere vinduer er ofte udstyret med spalteventiler. Har I en sådan, anbefales det, at man som hovedregel har den åben hele tiden, da det er et godt supplement til den daglige udluftning. Med daglig udluftning kan du i øvrigt undgå problemer med fugt og dårligt indeklima.

8. Spar på varmen med energiruder
Sørg for, at vinduerne slutter tæt. Vælg energiruder, når vinduer og glas skal udskiftes. Med energiruder får du mindre træk, et bedre indeklima og mindre kondensvand på indersiden af ruden

9. Manglende varme på radiator
Varmer radiatoren ikke, kan det skyldes, at radiatorens termostatventil har sat sig fast. Det sker ofte, hvis radiatoren har været slukket over en længere periode. Som regel er det nok at banke på det rør, som termostaten er monteret på. Virker det ikke, så afmonterer du termostaten og løsner forsigtigt den lille stift ved at banke og trykke på stiften til den igen bevæger sig frit. Hiv eller bank aldrig hårdt på stiften, da ventilen ellers kan blive utæt. Herefter monteres termostaten igen.