Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Når du skal male dit lejemål, er der en række forbehold og sikkerhedshensyn, du bør være opmærksom på. Er din lejekontrakt fx udformet til en A- eller en B-ordning? Har du mulighed for at søge penge via vedligeholdelseskontoen? Og endelig: Er der risiko for, at der er bly i den eksisterende maling på væggene, som derfor er sundhedsskadelige at slibe ned? (Se herunder, hvordan du finder ud af, om der er risiko).

A-ordning:

Ved A-ordninger er det beboeren, der selv sørger for boligens indvendige vedligeholdelse i form af hvidtning, maling, tapetsering og gulvbehandling. Beboeren betaler alle udgifter.
Beboeren er forpligtet til at vedligeholde så ofte, at boligen ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde.

B-ordning:

Når B-ordningen er valgt, sørger udlejeren for boligens indvendige vedligeholdelse i form af hvidtning, maling, tapetsering og gulvbehandling. Udgifterne hertil afholdes over boligens vedligeholdelseskonto, som beboeren indbetaler til. Vedligeholdelse udføres på beboerens foranledning af udlejeren eller beboeren, når udgifterne kan dækkes af boligens vedligeholdelseskonto og skal foretages så ofte, at boligen ikke forringes, bortset fra almindeligt slid og ælde.
 
Læs mere om A-ordning og B-ordning her
 
Eller kontakt advokat Henrik Meden for uddybende spørgsmål.

Vedligeholdelseskonto

Det er en konto, hvor der hver måned bliver indsat et beløb til brug for indvendig vedligeholdelse af dit lejemål i den periode, hvor du bor der. Det er afdelingsbestyrelsen, der beslutter, hvilken type vedligeholdelsesordning, I har. Det vil fremgå af din lejekontrakt eller evt. beboermappe, om dit lejemål har en vedligeholdelseskonto, samt hvilke rettigheder og pligter det medfører.
 
Læs mere om, hvad din vedligeholdelseskonto dækker
 

Pas på bly i malingen

Hvis det er mange år siden, der sidst er blevet malet i dit lejemål, skal du være særlig opmærksom på, at malingen i din bolig kan indeholde bly, og derfor er det sundhedsskadeligt, når du sliber på det.
 
Blyholdig maling er ikke farligt i sig selv, så længe det bliver siddende på væggen. Men skal du slibe på det i forbindelse med en renovering, risikerer du, at de støvpartikler, som sidder i malingen, spreder sig. Det er derfor vigtigt, at du kontakter en håndværker, der ved, hvordan man arbejder med blyholdig maling.
 
Brugen af bly i maling blev først forbudt i 2001. Den blyholdige maling var populær på grund af dens modstandsdygtighed over for slid.
 
Se en vejledning om ”Håndtering af bly i bygninger” her

Kontakt

Kontakt advokat Henrik Meden, hvis du har juridiske spørgsmål om renovering af lejemål.

Telefon: 76 64 64 07
Mail: hme@domea.dk