Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Fællesskab og fleksibilitet er nøgleord for fremtidens bolig. I fremtiden skal boligen kunne meget mere end at skabe rammerne om den nærmeste familie.

Vores familiemønstre ændrer sig, vi bliver ældre, og vi har mange måder at leve på. Kernefamilien består ikke længere kun af mor, far og børn. Danmarks Statistik arbejder nu med 37 familieformer. Og uanset familiekonstellation handler den trygge base, som et hjem skal være, om retten til at være den familie, man er, i de rammer, der opfylder ens behov.
Behov for at kunne flytte en væg, behov for alenetid, for det gode naboskab eller for at kunne have plads til flere hver anden uge.

Det fortæller Mette Mogensen, projektudviklingschef i Domea.dk, der har fokus på fremtidens bolig og på blandede byer med plads til forskelligheder.

- Hvis vi skal lykkes med at skabe hjem, der kan bruges og leves i, som det passer den enkelte familie, kræver det, at vi tænker ud af boksen og bygger fleksible boliger. Det kræver, at vi tænker funktionalitet på helt nye måder, siger Mette Mogensen, der fortæller, at fremtidens bolig i høj grad også skal være et sted, man kan samles.

Sammen og hver for sig

Flere søger mod fællesskabet. Både yngre og ældre. Og særligt den sidste gruppe kommer til at gøre sig bemærket. I 2040 vil 25% af danskerne være over 65 år.

Mange vil fortsat meget med deres liv: rejse, arbejde, være noget for familien, dyrke hobbyer. Og hvordan bor man så bedst? I en delebolig med datter, svigersøn og børnebørn? Eller i seniorbofællesskabet, hvor der både er plads til samvær og til oplevelser alene, og hvor boligen er så meget mere end blot tag over hovedet?

- Boligen skal kunne skabe mulighederne for det gode liv, som vi alle ønsker, og det vil ofte være i fællesskab med andre – med familien, med vennerne eller i et egentligt bofællesskab, siger Mette Mogensen.

Seniorbofællesskaber er både et boligsvar på vores livslyst og på vores ulyst til at blive ensomme. Måske derfor går det kun én vej med efterspørgslen på denne type bolig. Op.

Klimavenligt aftryk

For andre kan løsningen være den lille egoistbolig. Huslejen kan holdes nede, og fællesskabet kan findes på arealerne i området – i livet mellem boligerne. Fremtidens boliger er nemlig også små og passer til både ung og gammel.

Og så er de den nemmeste måde at være klimavenlig på. Den lille bolig bruger både mindre energi til opførelse og i drift – og i fremtiden vil vi se borgere, der i langt højere grad end tidligere vil stille krav til det aftryk, boligen efterlader på verden.

Artiklen blev oprindeligt bragt i avisen 'Jammerbugt – set fra Venstre'.