Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Huslejen skal være lav, boligen en del af en større helhed, og så skal der være mulighed for fællesskab – og ikke mindst: privatliv. Det er nogle af de allervigtigste ingredienser i cementblanderen, når man opfører boliger til hjemløse unge. Og det er ikke mindst værdier, som den almene branche er bannerfører for.

Derfor bygger Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) nu også boliger, der ikke kun skal give tag over hovedet, men også en hjælpende hånd til unge, der er havnet i hjemløshed.

- Som almen boligorganisation er det kernen i vores virke at sikre boliger til alle – såvel unge som ældre, familier og enlige. Derfor betyder det meget for os, at der skabes gode boliger, der er til at betale – også for de udsatte unge, som vitterligt ikke har meget at betale huslejen med, siger Pia von Benzon, der er formand for DFB.

Indretningen af boligerne

De særlige ungdomsboliger bliver en del af et ungdomsboligbyggeri i et område af Carlsberg Byen, hvor DFB også bygger familieboliger og et boligfællesskab for singleforældre. Ca. hver 10. af de i alt 96 ungdomsboliger bliver forbeholdt unge på vej ud af hjemløshed.

Tanken bag er ’housing first’, som en anerkendt metode til at hjælpe mennesker ud af hjemløshed. Hvad man stadig ikke ved meget om, er, hvordan man indretter housing first-boliger, så de bedst understøtter det nye liv. Det er noget, den filantropiske forening Realdania arbejder på at finde ud af, og som en del af den indsats bidrager Realdania til byggeriet med op til fire millioner kroner. En støtte, formand for DFB, Pia von Benzon, hilser velkommen:

- Vi håber, at vi med støtten fra Realdania kan vise, at det er muligt at bygge ligeværdige boliger til unge, som giver dem et godt sted at bo og mulighed for at indgå i et fællesskab – også så centralt i København.

Ministeren bakker op

Som en del af Realdanias arbejde med at knække koden til housing first-boliger har foreningen sammen med DFB, Domea.dk og Københavns Socialforvaltning lagt sig fast på fire værdier, som boligerne skal stå på skuldrene af.

De handler om, at boligerne skal integreres naturligt i bebyggelsen og området og være i lige så høj kvalitet som de øvrige boliger. De skal være til at betale, og så skal de unge have mulighed for at vælge fællesskabet til – og fra, når der er brug for ro og restitution.

Projektet i Carlsberg Byen bliver fulgt af indenrigs og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

- Hjemløshed er et alvorligt samfundsproblem – særligt når det rammer unge mennesker. Det er værdifuldt, at boligselskabet DFB, Domea.dk, Københavns Kommune og Realdania går sammen om at udvikle indretningen af ungdomsboliger, så boligerne bedre understøtter behovene hos mennesker, der rammes af hjemløshed. Jeg håber, at realiseringen af projektet i fuld skala i Carlsberg Byen vil kunne inspirere andre bygherrer til anvende principperne i andre byggerier, siger ministeren.

 

De fire designværdier

Værdierne er et bud på de centrale principper, der kan danne grundlag for indretningen af housing first-boligerne i Carlsberg Byen. De er blevet til i et samarbejde mellem DFB, Domea.dk, Realdania og Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Ligeværdigt miljø
Boligerne skal være naturligt integrerede i bebyggelsen og have lige så god placering som andre boliger

Betalelighed
Lejlighederne bør ikke koste mere end 3.200 kr./mdr. (eks. varme og el)

Boliger med kvalitet
Boligerne skal fremstå moderne og ikke skille sig ud fra lejlighederne omkring dem. Det er ikke delelejligheder, da unge i hjemløshed har brug for at kunne trække sig tilbage.

Fællesskab – et naturligt valg
Fællesskabet skal kunne vælges til i eget tempo, og derfor skal fællesarealer ligge, så man ikke skal undvige dem for at komme til sin lejlighed.