Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Bygningen på Peder Lykkes Vej 61 er Amagers ældste højhus. Den 16-etager høje bygning blev opført i 1971 og rummer i dag 240 boliger, heraf 64 ældre- og 176 ungdomsboliger.

Det store højhus – som for mange er blevet et ikon i Urbanplanen – står dog på lånt tid. Det er særligt de udvendige konstruktioner ved svalegangene, som er ”trætte” efter godt 50 år med vind og vejr og derfor har en begrænset levetid tilbage.

Det er boligselskabet Domea København, som ejer bygningen. Og her har man i en årrække været opmærksom på, at huset skulle rives ned på et tidspunkt. Det er også baggrunden for, at mange af de nuværende beboere bor på midlertidige og tidsbegrænsede lejekontrakter.

Hurtig nedbrydning af betonen

Bygningen skal efter planen tages ned i 2025, men de seneste tekniske undersøgelser har vist, at husets beboerne ikke kan blive så længe. Nedbrydningen af betonen går nemlig væsentligt hurtigere end forventet. Og derfor fik beboerne tilbage i begyndelsen af september at vide, at de skulle flytte ud inden årsskiftet.

Nogle af beboerne – fx dem som bor i ældreboligerne – bliver derfor tilbudt nye boliger, mens mange af de unge studerende, som bor på midlertidige kontrakter, selv skal ud at finde ny bolig.

Boligselskabet har i den forbindelse taget en række initiativer for at hjælpe beboerne godt på vej videre.

- Vi er udmærket klar over, at det er en rigtig svær situation at stå i på det nuværende boligmarked. Derfor har vi også valgt at gå langt for at finde alternative løsninger og stille hjælp og vejledning til rådighed for beboerne, forklarer Uffe Andreasen, der er regionsdirektør i Domea.dk, som administrerer boligerne.

En række tiltag

Fx har boligselskabet valgt at sætte den normale opsigelsesfrist ud af kraft, så beboere kan fraflytte fra dag til dag, hvis de finder en anden bolig. De unge har også fået fortrinsret til andre ledige boliger i boligselskabet, og der bliver stillet både flyttehjælp til rådighed og givet økonomisk fraflytningskompensation til dem, som flytter ud i god tid. Sidstnævnte gives for at gøre det attraktivt at fraflytte boligen i god tid, så man undgår en situation, hvor alle flytter samtidig, og der opstår spidsbelastninger ved elevatorer og i gangarealer.

- Vi kan ikke gøre noget ved højhusets forfald, hvor gerne vi end ville. Men når nu situationen er, som den er, forsøger vi at hjælpe efter bedste evne. Og heldigvis er der mange beboere, som allerede har fundet – eller er i fuld gang med at finde – en anden bolig, siger Uffe Andreasen.

Selvom beboerne altså fraflytter højhuset på Peder Lykkes Vej i de kommende måneder, kommer selve betonkonstruktionen formentlig til at stå der en tid endnu. Højhuset er nemlig bygget sammen med det nærliggende plejecenter, og det er ikke muligt at rive huset ned, før Københavns Kommune har fundet nye lokaler til plejecenteret.