Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Temaet var bæredygtighed, da de mange beboerdemokrater satte hinanden stævne på Hotel Nyborg Strand på Fyn. Her blev der stillet skarpt på, hvordan bæredygtighed ser ud, når det bliver gjort konkret og håndgribeligt – og hvordan vi kan inspirere hinanden og dele de gode erfaringer.

Både i Domea.dk og rundt om i landet i boligafdelingerne er der nemlig flere og flere gode eksempler på, hvordan man arbejder med bæredygtige tiltag – hvad enten det drejer sig om social, økonomisk eller miljømæssig bæredygtighed.

At bæredygtighed har mange ansigter, blev netop tydeligt på konferencen. Her blev erfaringer med alt fra energioptimeringer og etablering af ladestandere drøftet og diskuteret flittigt side om side med sociale initiativer, som skaber trivsel blandt beboerne.

Fællesskab som fundament for bæredygtig udvikling

Landskonferencen blev åbnet med en videohilsen fra den nytiltrådte indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen. Og allerede her blev vigtigheden af fællesskabet slået an, som et gennemgående tema.

- Hvis vi vil have et samfund, som hænger sammen – og hvor vi møder udfordringer med samfundssind – så bliver vi som danskere nødt til at kende hinanden, og vores børn bliver nødt til at gå i de samme skoler og fritidsinstitutioner. Og her er blandede byer med plads til flere almene boliger fuldstændig essentielle, sagde den nye minister blandt andet.
Og den linje blev fulgt op af flere af konferencens øvrige oplægsholdere. Én af dem var forfatter og psykologiprofessor Svend Brinkmann.

- Vi er ikke hver især vores egen lykkesmed. Vi er hinandens lykkesmed. Og det er vi netop via de fællesskaber, vi indgår i – når vi kerer os om vores naboer og er opmærksomme på hinandens udfordringer og trivsel. Det er sådan, vi trives som mennesker, sagde han.

Pointen om det vigtige fællesskab, blev også grebet af Domea.dk’s formand Poul Rasmussen, som med henvisning til det overordnede tema om bæredygtighed sagde:

- Bæredygtighed handler dybest set om at tage ansvar for det samfund, vi er en del af – og det starter med os selv. Af og til hører jeg argumentet om, at vores andel er så lille, så det nok ikke betyder noget i det samlede billede. Men ved I hvad, det passer simpelthen ikke. Her i salen er der boligorganisationer fra hele landet. I huser tilsammen mere end 100.000 beboere. Så hvis vi alle gør noget, så betyder det faktisk noget.

Bæredygtige eksempler stod i kø

At organisationer og -afdelinger allerede har samlet handsken op, kunne ingen være i tvivl om.

Hos de nordjyske selskaber Domea Hjørring, Domea Hirtshals og Domea Aabybro kunne de berette om en fælles beslutning om at udskifte selskabernes varebiler med el-biler. En beslutning, som siden har inspireret andre, hvilket betyder, at i alt syv boligselskaber i løbet af 2022 og 2023 udfaser alle benzin- og dieseldrevne varebiler.

I en boligafdeling, som hører under boligselskabet Domea Vejle-Børkop, står den sociale bæredygtighed meget højt på dagsorden. Her tager man sig af hinanden og har stablet flere sociale fællesskaber på benene, så ingen behøver føle sig hverken ensomme eller alene. ’Herreværelset’ og ’Kaffedamerne’ er to af dem. Her mødes beboerne til smørrebrød og snaps – eller kaffe og blødt brød – for at vende verdenssituationen.

Også boligafdelingen Magnavej ved Svendborg bød ind. Her har de besluttet at udskifte en række gamle gasfyr med en ny industri-varmepumpe, som til den halve pris kan dække det totale varmeforbrug – og samtidig spare miljøet for 40 tons CO2 om året. Og dermed kan der både sættes flueben ved den økonomiske- og miljømæssige bæredygtighed, forklarede afdelingsformand Kirsten Schang, som senere på konferencen kunne løfte ’Bæredygtighedsprisen 2022’ og dermed kom fra konferencen med 40.000 kr. til nye bæredygtige initiativer i det sydfynske.

Fagligt, fælles – og festligt …

Sådan stod der på skiltet, der bød deltagerne velkomne til Domea.dk’s landskonference.

Og måske var det, fordi konferencen pga. corona havde været aflyst de seneste par gange, at der i år syntes at være ekstra damp under kedlerne. I al fald fik de fremmødte en konference lidt ud over det sædvanlige med spændende oplæg, faglige diskussioner og en festlig fejring af det fællesskab, som rækker på tværs af hele landet.

Billedgalleri

Klik dig rundt i billederne fra Landskonferencen 2022 herunder, og oplev lidt af stemningen. Fotograf: Jacob Ljørring

LK2022 1
LK2022 2
LK2022 3
LK2022 4
LK2022 5
LK2022 5 1
LK2022 6
LK2022 7
LK2022 8
LK2022 10
LK2022 11
LK2022 12
LK2022 13
LK2022 14
LK2022 15
LK2022 16
LK2022 16 1
LK2022 17
LK2022 18