Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Bæredygtighed og ønsket om at bidrage positivt til vores samfund er for længst sat på dagsordenen i mange almene boligorganisationer. Og rigtig mange boligorganisationer og -administrationer rundt om i landet er allerede i fuld gang med på forskellig vis at tage ansvar, når det gælder det sociale, miljømæssige og ledelsesmæssige samfundsansvar.

Indsatserne spænder bredt. Nogle steder fokuserer man på biodiversitet og grønne fællesarealer, andre steder på genbrug af byggematerialer eller på at skabe sociale fællesskaber, som kan forebygge ensomhed i boligafdelingerne. Men opgaven er ikke nødvendigvis ligetil i den enkelte boligorganisation. For hvordan går man helt konkret til arbejdet? Hvilke indsatser giver mest effekt? Og hvordan måler man og fører regnskab med den udvikling og de resultater, som opnås?

Det er netop dét, aktørerne bag projektet har sat sig for at levere svar på. Det nye brancheinitiativ vil gøre det lettere for almene boligorganisationer at arbejde målbart og databaseret med bæredygtighed, herunder ESG-rapportering.

Det er Landsbyggefonden, BL – Danmarks almene boliger, Domea.dk og Forenet Kredit, som står bag initiativet.

Parterne ønsker at samle branchen om en fælles standard med ensartede målemetoder, så ingen boligselskaber kommer til at stå alene med den meget komplekse opgave det kan være, at rapportere på bæredygtighedsindsatsen.

- Vi vil gerne invitere til et bredt samarbejde med hele branchen – både dem, der allerede er langt i arbejdet med bæredygtighed, og som kan bidrage med en masse viden og inspiration, og dem, som kun lige er kommet i gang. Hvis vi kan finde sammen om fælles løsninger, som går på tværs af branchen, kan vi nemlig forløse et langt større potentiale, end vi kan hver især. Og det vil vi gerne yde vores bidrag til, siger Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea.dk, og en af initiativtagerne til projektet.

Konkret indebærer projektet udvikling af et dashbord, der trækker på omfattende datagrundlag fra bl.a. Landsbyggefonden – og gør relevante data tilgængelige for boligorganisationerne på en enkel og anvendelig måde.

- Vi ønsker at bidrage til udviklingen af en branchestandard med tilhørende værktøjer, som gør det lettere for alle almene boligorganisationer at arbejde med bæredygtighed på en struktureret måde. Der er allerede mange gode kræfter i gang, og vi håber meget, at vi kan samle den almene sektor for at skabe fælles løsninger. Vi er samtidig glade for, at udviklingen af en branchestandard kan ske i et tæt samarbejde mellem den almene og finansielle sektor, siger Steen Birkedal, driftsdirektør i Landsbyggefonden, med henvisning til, at Forenet Kredit er medafsender af initiativet.

Fællesskab med perspektiver

I Danmark er der ca. 500 almene boligorganisationer med samlet 600.000 boliger fordelt over hele landet. Det svarer til, at ca. en million danskere bor i en almen bolig. Og netop det forhold, at det almene er så stor en samfundsaktør, er en vigtig del af baggrunden for det fælles udviklingsprojekt.

Parterne bag ønsker nemlig – foruden etablering af branchestandard med tilhørende værktøjer – at bidrage til at accelerere den bæredygtige omstilling ved at de almene boligorganisationer inspirerer hinanden på tværs af landet og deler viden om konkrete bæredygtighedstiltag.

AlmenKompas er finansieret med midler fra Landsbyggefonden og Forenet Kredit. Som hovedejer af Nykredit-koncernen, der er landets største udlåner til den almene sektor, ser Forenet Kredit et stort, grønt potentiale i partnerskabet.

- AlmenKompas er et godt og nødvendigt initiativ, som kan bidrage til at hjælpe, samle og løfte den almene sektors arbejde med bæredygtighed og den grønne omstilling. Energiforbruget i bygninger og boliger udgør næsten 40 pct. af energiforbruget i Danmark, så hvis vi skal nedbringe CO2-udledningerne, kommer vi ikke uden om den almene sektor. Og selvom sektoren er godt i gang, kan vi i fællesskab gøre endnu mere. AlmenKompas er et vigtigt skridt på tværs af branchen i en mere bæredygtig retning, fortæller Michael Demsitz, formand i Forenet Kredit, i den pressemeddelelse som parterne har udsendt.

Det nye initiativ lanceres officielt ved et kickoff-event, hvor branchen er inviteret til at komme og høre mere og få viden om, hvordan man kan engagere sig i projektet.

Arrangementet afholdes den 9. april 2024 hos Nykredit i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3, København V. Interesserede kan læse mere om programmet og tilmelde sig her.