Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland
Fællesskabet og fællesskabsånden er en af grundpillerne i det almene. Vores bolig og nærmiljø betyder rigtig meget i vores hverdag. Og derfor har vi også en unik mulighed for at bidrage positivt dér, hvor det virkelig kan gøre en forskel. 
Undersøgelser gennemført af Realdania peger på, at ens hjem, naborelationer og nærmiljøet er afgørende for vores livskvalitet. Det handler bl.a. om, hvorvidt det fysiske miljø inviterer til, at naboer møder hinanden på fælles- og udearealer, og at vi lærer hinanden at kende. Det skaber nemlig tryghed blandt naboer, en følelse af at høre til og i sidste ende livskvalitet for den enkelte.
Derfor vil vi på Landskonferencen i år sætte fokus på, hvordan vi som boligorganisationer kan være med til at give grobund for gode fællesskaber. Det er nemlig ikke alene godt for den enkelte – det kan i mange tilfælde også have en positivt afsmittede effekt på boligorganisationerne.   
Beboere, der trives og har det godt med deres naboer, er typisk mindre ensomme og måske også mindre tilbøjelige til at kaste sig ud i nabostridigheder. Ofte vil de også være mere motiverede for at deltage aktivt i beboerdemokratiet og engagere sig i et forpligtende fællesskab. Så der er mange gode grunde til at se på, hvordan vi kan blive bedre ’fællesskabere’. 
Men hvad er det, der kendetegner de gode fællesskaber? Og hvordan griber vi det an, hvis vi gerne vil skabe flere eller bedre fællesskaber? Hvordan kan vi som boligorganisationer være med til at skabe rammerne for gode fællesskaber og på den måde være med til at forbedre livskvaliteten hos de almene beboere? 
Det er spørgsmål som disse, vi skal dykke ned i på Landskonferencen i år. Og vi får inspiration og input med på vejen fra spændende gæster og gode diskussioner og dialoger med hinanden.

Dem skal vi møde i år

I år er vores vært journalist og prisvindende studievært Johannes Langkilde, som nåede at blive en af TV 2’s mest populære og bedst kendte studieværter, inden han skiftede til DR. Men det er ikke alene derfor, han er vores vært i år – Johannes Langkilde har nemlig også en helt særlig aktie ind i det med at skabe fællesskaber.
Sammen med musiker, komponist og korleder Katrine Muff var han ansigtet på den indsats, DR satte i gang under coronaepidemien for at bringe danskerne sammen i en svær tid med isolation, nemlig ’Fællessang – hver for sig’. Et initiativ, der gjorde en kæmpe forskel for rigtig mange mennesker, som oplevede den forbundethed, fællessang kan give.
Og det skal vi også opleve på konferencen, for lørdag morgen får vi nemlig også besøg af Katrine Muff. Katrine og Johannes vil både optræde for os med sange, vi kender, og stå for morgensang, hvor vi alle kan stemme i og mærke, hvordan musikken er en direkte vej til fællesskab.

’Åh, det havde du da ikke behøvet …’

… er civilsamfundets slogan, siger forfatter Tor Nørretranders. Han er vores første gæst på konferencen og vil fortælle, hvorfor noget af det vigtigste i vores liv, er det samfund, vi selv skaber. Det er alle de frivillige og personlige relationer, som bærer vores liv frem. Det er dér, livskvaliteten bor – og det kan man ikke købe for penge eller bestemme ved lov. Vi gør det, ifølge Nørretranders, fordi vi har lyst. Dét skal vi høre mere om!

I Ringsted har ensomheden fået en hård modstander. Det handler om at give borgerne nemmere adgang til lokale fællesskaber. Det kommer Mia Feldbo-Kolding, der er leder af Fællesskabsby Ringsted, og fortæller om. Projektet har kørt i tre år nu og støttes af Ringsted Kommune og Nordea Fonden. Mia Feldbo-Kolding vil fortælle, hvordan det går og om ambitionen for at udbrede konceptet til andre byer og kommuner.
Vi skal også høre fra egen andedam, så at sige. For i Søkildehuse på Fyn har et seniorboligfællesskab i den grad fundet melodien. Det kommer afdelingsformand Sven Erik Frederiksen og fortæller os om.

En festlig aften

Traditionen tro skal vi også feste og hygge os sammen. Og det bal indledes med uddelingen af årets bæredygtighedspris under velkomstdrinken.
Hvis ikke der er rejecocktail på menuen, kan det være, at vi efter middagen får mulighed for at gøre et lille ’rejehop’. For Gry, som i 1983 blev landskendt med sit rejehop, da hun fik kloden til at dreje og vandt Dansk Melodi Grand Prix, kommer nemlig og sætter gang i festen for os. 
Så, glæd dig til en landskonference, hvor vi sætter fuld fokus på noget af det mest centrale og fundamentale for det almene – nemlig fællesskabet. Få input, inspiration og måske et godt grin med på vejen, når vi også skal nyde godt af det store fællesskab, som vi allesammen er en del af.