Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport tilladelser midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Tomme lejemål presser økonomien i en del almene boligorganisationer. I sidste ende kan de tomme boliger betyde huslejestigninger for alle beboere i en afdeling. Derfor er der efterhånden sat mange initiativer i søen for at minimere den såkaldte tomgang. Og nu skal et nyt projekt hjælpe den almene sektor med at finde alternative anvendelser for de tomme boliger.

”Vi har boligerne – vil du flytte ind med dine venner? Fra tomgang til nye fællesskaber.” Sådan lyder titlen på projektet, som Domea.dk, Dansk Design Center og AlmenNet er gået sammen om. Projektet har modtaget støtte af Bevar Mere – en indsats, som Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania står bag.

Bevar Mere modtog 80 ansøgninger. Blandt dem er 18 projekter udvalgt, fordi de kan bidrage til at fremme bevaring, transformation og omdannelse inden for boligbyggeriet som alternativ til at bygge nyt.

En åbning for nye typer af beboere

Helt konkret vil Domea.dk analysere mulighederne for at skabe bofællesskaber i eksisterende almene boliger. Dels for at få bedre økonomi i afdelinger med mange tomme boliger, dels for at agere mere bæredygtigt.

– Mig bekendt har det ikke været prøvet før at omdanne tomme almene boliger til bofællesskaber. Men vi synes, det er oplagt at kigge i den retning. For måske bliver en boligafdeling pludselig attraktiv for mennesker, der ellers ikke har overvejet at bo alment. Det kan også være, det er muligt at holde på beboere, som ellers ville være flyttet. Det går vi nu i gang med at undersøge, siger Mette Mogensen, der er by- og boligudviklingschef i Domea.dk.

Der kan være mange barrierer for dem, der har lyst til at bo sammen med nære venner eller familie. Økonomisk og juridisk kan det være uoverskueligt, og opstår der uoverensstemmelser i gruppen, kan det ødelægge både boligsituation, privatøkonomi og relationer.

Derfor er tanken, at almene boliger kan være en mere uforpligtende måde at realisere drømmen om et bofællesskab. Det kræver dog mere viden, før almene boligorganisationer kan tilbyde nye bofællesskaber i eksisterende boligafdelinger.

Barrierer og muligheder skal kortlægges

Et af de steder, hvor man ser frem til at få mere lys på både udfordringer og muligheder, er Domea Lunderskov-Kolding. Boligselskabet består af seks afdelinger med i alt 641 boliger, og flere af stederne har man oplevet tomgang. Derfor er selskabet gået med ind i projektet som samarbejdspartner.

– I Domea Lunderskov-Kolding har vi nogle afdelinger med en del tomgang. Det er der flere grunde til, bl.a at der er blevet bygget ekstraordinært mange nye private udlejningsboliger i Kolding Kommune i de seneste par år. Men vi har ikke det samlede billede af årsagerne, ligesom vi mangler viden om, hvad der kan gøre de almene boliger mere attraktive. Jeg håber, at det her projekt kan give os nye idéer til og viden om, hvordan vi kan få liv ind i de tomme boliger. Det vil være værdifuldt for både økonomien og trivslen i afdelingerne, siger Allan Aistrup, der er formand i Domea Lunderskov-Kolding og næstformand i Domea.dk.

I første omgang skal projektet finde svar på en række spørgsmål om både de fysiske rammer og de mennesker, der potentielt gerne vil bo sammen med nogle af deres nære, fx:

  • Hvad kendetegner de boliger, der står tomme?
  • Hvor ligger de henne i landet?
  • Hvilke typer boliger egner sig særligt godt til dem, der gerne vil bo sammen?
  • Hvilke barrierer er der lovgivningsmæssigt?
  • Er der målgrupper, muligheden kan være særligt relevant for – fx i forhold alder, geografi, familiestrukturer etc.?
  • Kræver det særlige indsatser at gøre folk uden for den almene sektor interesserede?
  • Er der nuværende beboere i almene boligafdelinger, der ønsker at flytte tættere sammen?
  • Projektperioden løber frem til juni 2026 og skal frembringe viden, der kommer hele den almene boligsektor til gavn.

Viden skal kobles med erfaringer

– Jeg glæder mig rigtig meget til at blive klogere på, hvor udfordringerne ligger. Både her i Domea Lunderskov-Kolding og i resten af landet. For der er måske også nogle erfaringer andre steder, som vi kan koble med den viden, vi får ud af projektet her, siger Allan Aistrup

Ud over Domea.dk er Dansk Design Center og AlmenNet partnere i projektet. De skal hjælpe med nye tilgange, netværk og udbredelse af viden i branchen. For at understøtte vidensdelingen bliver der også oprettet et advisory board med andre almene boligselskaber.

– Fremtidens boliger skal i højere grad skabes i de bygninger, vi allerede har. Vi har en masse data. Vi har bare ikke koblingerne mellem viden og det, der skal til at handle på det. Det kommer vi forhåbentlig tættere på gennem det her projekt, så vi kan sikre livskvalitet, sundhed, fællesskaber og et boligudbud, som imødekommer behovene både nu og i mange år frem, siger Mette Mogensen.

Emne for debat på Folkemødet

Bofællesskaber i tomgangsboliger var emnet for en paneldebat med på årets folkemøde på Bornholm under titlen ”Vi har boligerne – vil du flytte ind med dine venner?”.
Debatten fandt sted på Den Sociale Scene hvor Allan Aistrup var i panelet sammen med Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius, Lennie Clausen, programchef i Realdania og Signe Sønderskov, direktør for byggeri og byudvikling i Domea.dk.