Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Det er ikke altid let at finde et fritidsjob. Især ikke hvis man aldrig har haft et før. Det er realiteten for mange unge i udsatte boligområder, og derfor valgte bygge- og boligadministrationen Domea.dk i 2016 at oprette to fritidsjobs, så den kunne give nogle unge et skub i den rigtige retning.

16-årige Umut Kücük fra Gadehavegård i Taastrup var en af de heldige. Han fik arbejde som servicemedarbejder, og det var lige det, han havde brug for.

- Jeg har været rigtig glad for at arbejde hos Domea.dk. Jeg har lært, hvordan det er at være på en arbejdsplads. Der skal man møde op, man kan ikke bare blive væk. Det har hjulpet mig rigtig meget i min skolegang og i mit liv, siger Umut Kücük.

Fik hjælp til jobansøgningen

Umut Kücük har nemlig lært meget mere end at fylde kaffe på kaffemaskinen og at gå ud med pap. Han har også lært mange af de overordnede ting, der følger med at have et arbejde som fx at møde til tiden og at skrive ansøgninger.

Derfor var det også muligt for Umut Kücük at få et job i Føtex, efter han stoppede hos Domea.dk. Med et lille skub fra to medarbejdere hos Domea.dk, som tog Umut Kücük under sine vinger.

- De har hjulpet mig godt videre, da jeg skulle stoppe. De hjalp mig med at lave ansøgninger og sagde til mig, jeg skulle tage ud til nogle supermarkeder og give dem min ansøgning. Og så blev de ved med at skrive til mig og spørge, om jeg havde fundet noget, siger Umut Kücük.

Det resulterede i, at Umut Kücük i december 2017 fik job i Føtex, hvor han nu har to vagter hver tredje uge.

En af dem, der hjalp Umut videre, er Julie Skoven, som er chefkonsulent med speciale inden for det boligsociale område hos Domea.dk. Hun mener, de unge er en stor ressource - de skal bare have chancen.

- Det er lidt, som når en håndværker tager en lærling. Vi ser fritidsjobberne som en investering i fremtiden og i Domea.dk. Når vi giver dem et job, er det virkelig med til at styrke de unges kompetence på arbejdsmarkedet og tilknytningen til deres uddannelse. Og hvem ved, måske bliver Umut eller en af de andre fritidsjobbere min kollega igen om 10 år, siger Julie Skoven.

Fritidsjob hjælper godt på vej

Umut Kücük er et godt eksempel på, at det batter at få et fritidsjob. Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsens rapport 'Fra fritid til job' fra 2009 baner fritidsjobs vejen for på længere sigt enten at komme i job eller under uddannelse.

Faktisk er sandsynligheden for at være i beskæftigelse mellem to en halv og tre gange så høj for indvandrere og efterkommere, hvis de har haft et fritidsjob, som hvis de ikke har haft et.
Umut Kücük er heller ikke i tvivl om, at hans forrige fritidsjob hos Domea.dk har hjulpet ham godt på vej.

- Hvis jeg ikke havde været ved Domea.dk, så havde jeg haft meget sværere ved at starte i Føtex, både fagligt, mentalt og fysisk. Hos Domea.dk har jeg set, hvordan andre arbejder, og jeg ved, det kommer til at hjælpe mig, når jeg skal arbejde i fremtiden, siger Umut Kücük.