Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

”Enebærhaven er blevet et rart og trygt sted at være. Et sted, man har lyst til at bo. For den flotte renovering af Enebærhaven og for inspiration til andre tildeler Fredensborg Kommune hermed en renoveringspris 2018.”

Sådan lyder en del af begrundelsen for, at boligafdelingen Enebærhaven, som hører under Humlebæk Boligselskab, netop har fået Fredensborg Kommunes Renoveringspris 2018. Det er en pris, Fredensborg Kommune har mulighed for at uddele hvert tredje år, og i år faldt valget på Enebærhaven, som stod gennemrenoveret i 2015.

Det er KHS Arkitekter, der står bag projektet, som Domea.dk har været bygherrerådgiver på.

– Vi er meget stolte over prisen, og det viser, at det var det hele værd, siger Enebærhavens afdelingsformand Nis Johan Holm, der har været med på hele rejsen under boligafdelingens transformation. Han har boet i Enebærhaven siden 1982.

Fællesskabet er styrket

Enebærhaven, der er opført i årene 1973-75, var i 2008 en af de første sager i Landsbyggefonden, hvor der blev søgt midler til en indsats på både det boligsociale og bygningsmæssige område. På det tidspunkt fremstod Enebærhaven nedslidt og med udbredte skader på betonelementer, gulve og badeværelser, og boligafdelingen havde svært ved at tiltrække ressourcestærke borgere. Der var generel utryghed i området.

Den gennemgribende indsats har resulteret i en markant ændring af boligkvarteret. Mindre og utidssvarende boliger er blevet lagt sammen til store lyse familieboliger, der er kommet nye facader, nye vinduer, mørke indgangspartier er blevet ombygget med store lyse glaspartier, udearealerne har fået en overhaling og ny belysning, og bebyggelsen er blevet energioptimeret.

Og så er det blevet et trygt område. Et område, man gerne vil bo i. Der er nu lang venteliste på at få en bolig.

– De slås om at få lejligheder i Enebærhaven, og der er sket en markant ændring i beboersammensætningen. Gennemsnitsalderen er faldet betragteligt, der er kommet flere unge, og det ser ud til, at vi, modsat før, kan fastholde børnefamilierne, siger Nis Johan Holm, der fortæller, at det har givet langt mere liv i boligområdet.

– Der er kommet en hel masse aktiviteter, og vi har fået mere med hinanden at gøre. Der er petanque, banko, brætspil og almindelig leg i området, og der bliver grillet til den store guldmedalje i de her dage, siger afdelingsformanden.

Renoveringen har givet beboerne et fælleshus med beboercafé, køkken og en stor sal, som har åbnet mere op for muligheden for netop at være sammen. Før deltes beboerne om et mindre beboerlokale.