Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Temaet på årets Landskonference er FN’s 17 Verdensmål – fra verdensmål til hverdagsmål. Derfor gives årets Domea.dk Prisen til et projekt, der netop understøtter FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling. Med prisen følger 40.000 kr., som skal bruges i vinderens organisation eller afdeling.

Du kan indstille den eller de ildsjæle, som har gjort en forskel for bæredygtig udvikling i din boligafdeling eller -organisation. Det kan fx være inden for social bæredygtighed, miljømæssig bæredygtighed, økonomisk bæredygtighed eller noget helt fjerde.

Hvad betyder bæredygtighed egentlig?

Bæredygtighed handler om, hvordan vi bedst passer på hinanden og vores fælles jord. Så hverken vi eller jorden tager skade af den måde, vi lever på. Det betyder bl.a., at vi skal give jorden videre til næste generation i lige så god stand, som vi overtog den. Og samtidig skal vi sikre et godt liv for os alle.

De valg, vi træffer i vores hverdag, har stor betydning og konsekvenser for jorden. Konsekvenser, som man måske ikke umiddelbart kan se i dag, men som kan have betydning langt ind i fremtiden. Bæredygtighed handler derfor om alle de ting og valg, vi træffer i vores hverdag. Om vi sorterer vores affald eller ej. Om vi cykler eller kører i bil. Om vi spiser sammen eller alene. Om vi er trygge i vores lokalsamfund eller ej. Om vi bruger LED-pærer eller ej.

Få inspiration

Her er nogle eksempler på, hvordan man fx kan arbejde med bæredygtig udvikling i almene boligafdelinger. På den måde bliver det måske lidt tydeligere, hvilke projekter der for eksempel kan indstilles. Eksemplerne tjener også det formål at vise, hvordan de abstrakte verdensmål kan gøres konkrete og relevante i forhold til vores fælles hverdag.

Eksempler på, hvilke initiativer der er socialt bæredygtige:

 • Styrke fællesskabet: Fælles dyrkning af grøntsager i nyttehaver
 • Undgå ensomhed: Spis sammen i fælleshuset eller lav en gymnastik- eller petanque-klub
 • Styrk integrationen: Undervisning i dansk til indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande

Eksempler på, hvilke initiativer der er miljømæssig bæredygtige:

 • Genbrug regnvand: Opsamling og genanvendelse af regnvand til fx fællesvaskeriet
 • Affaldssortering: Mulighed for at sortere affald både hos den enkelte beboer og i det fælles affaldsrum
 • Spar på energien: Skift alle glødepærer til LED-pærer

Eksempler på, hvilke initiativer der er økonomisk bæredygtige:

 • Værktøjsbank: Fælles indkøb af værktøj, som man lejer/låner
 • Vedvarende energi: Opsætning af solcelleanlæg, der fx kan bruges på fællesområderne
 • Delebil: I stedet for at alle har egen bil, deler beboerne færre biler


Priskomiteen glæder sig til at læse indstillingerne og lægger særligt vægt på, at initiativerne er:

 • Idérige og konkrete
 • Implementeret i afdelingen/organisationen med stor positiv effekt for beboerne
 • Til glæde for mange beboer og understøtter bæredygtig udvikling

Du kan ikke indstille dig selv.

Se, hvordan du indstiller kandidater til prisen, i boksen øverst på siden.

Vinderen kåres på Domea.dk’s Landskonference 2020 i Nyborg den 3. april.