Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

”Det er den bedste nyhed siden månelandingen,” lyder det fra Domea.dk’s Mikki Frandsen, der er kundechef i Servicecenter Nord.

Nyheden er, at Domea Aabybro, sammen med Fjerritslev Gymnasium og Jammerbugt Kommune har besluttet at opføre 36 nye ungdomsboliger i tillæg til de 40, som allerede er bygget. ”Men det måler sig vel ikke med månelandingen”, tænker du måske? 

Det kan da også være, at Mikki Frandsen overdriver en smule, men det er der en god grund til, for de nye ungdomsboliger ved gymnasiet i Fjerritslev er mere end bare boliger.

Nød lærer…

Det hele begyndte, da lærere og ledelse på Fjerritslev Gymnasium begyndte at spekulere over fremtidsudsigterne. Virkeligheden viste nemlig, at de faldende ungdomsårgange på sigt ville give færre elever. Og med færre elever kommer færre indtægter og flere udfordringer, når man skal rekruttere til en skole som den i Fjerritslev.

Den udvikling ville lærerne og ledelsen på Fjerritslev Gymnasium ikke stiltiende acceptere. De satte sig sammen og udtænkte en metode, der kunne skaffe flere elever til byens gymnasium.

”Vi kunne jo se, at ungdomsårgangene blev mindre og mindre. Og selv om vi støvsugede området, ville vi komme til at mangle elever på længere sigt. Derfor talte vi om, hvilke muligheder vi havde, for at tiltrække flere studerende,” fortæller Lene Mogensen, der er uddannelsesleder på gymnasiet.

”Der opstod ideen så. Vi bestemte os for en ny linje. Vi ville være efterskolernes gymnasium. Vi ville skabe et sted for dem, der gerne ville fortsætte deres uddannelse i et miljø, der lignede det, man ser på efterskolerne. Et sted, hvor man kunne fortsætte i det miljø og ikke behøvede flytte hjem til mor og far,” fortæller Lene Mogensen.

Beslutningen blev startskuddet til noget stort. Men i den spæde start var det knap nok til at få øje på. Gymnasiet havde ingen mulighed for indkvartering, men vendte sig i stedet mod lokalsamfundet. Her var der opbakning og man fik en aftale i stand med det lokale vandrehjem, der gerne ville huse studerende – og så var man i gang.

”Vi startede med, at der var i 2016, var en enkelt elev, er flyttede ind på det lokale vandrehjem. Så kom vi op på ti elever ret hurtigt. Det kunne vandrehjemmet ikke rumme, så vi lavede en aftale med den lokale kro. Der flyttede de så ind. Og så kom der endnu flere senere,” fortæller hun.

Rigtige ungdomsboliger

For at skabe et godt studiemiljø og den rigtige college-stemning måtte der mere til. Derfor gik Fjerritslev Gymnasium på udkig efter samarbejdspartnere, så der kunne bygges rigtige studieboliger omkring gymnasiet. Her kom Domea.dk og Mikki Frandsen ind i billedet, sammen med boligselskabet Domea Aabybbro.

”For tre år siden fik jeg en forespørgsel fra borgmesteren i Jammerbugt Kommune. Han ville vide om Domea.dk kunne være med i et samarbejde med gymnasiet og kommunen om at opføre 12 ungdomsboliger i ”efterskole-stil”, fortæller kundechefen. Det arbejde gik Domea.dk ind i. Og for at ramme rigtigt og få skabt det efterskolernes gymnasium, som gymnasiet efterspurgte, skulle der nye metoder til. I stedet for at bygge traditionelle ungdomsboliger, valgte Domea Aabybbro og samarbejdspartnerne et utraditionelt greb.

”Vi tog ud og mødte eleverne på gymnasiet og brainstormede om, hvad de unge drømte om at deres ungdomsboliger skulle kunne,” siger Mikki.
De unge gav klart svar. De ville have noget, der kunne danne rammen om et stærkt socialt fællesskab. Det skulle være et fælleshus. Og det hus skulle skille sig ud.

”De unge gjorde det klart, at det ikke skulle være en grå firkantet kasse. Det skulle være en organisk og indbydende bygning, der indbød til samvær og sammenhold” fortæller Mikki Frandsen.

Succes fra dag 1

Så gik arbejdet i gang med at planlægge det nye byggeri. Ideen om de 12 boliger voksede til 40 og den 1. etape stod klar allerede den 1. februar 2020. Siden kom det store fælleshus, som stod klar samme år i oktober og bød eleverne indenfor i sine 400 kvm med en flot dynamisk og organisk form. Selv om den oprindelig idé gik fra beskedne 12 til hele 40 boliger, så var hele byggeriet fuldt udlejet, da de nye årgange startede skoleåret i august 2020.
College-linjen blev altså en enorm succes. Og i dag er de 40 ungdomsboliger slet ikke nok. Der bor stadig elever på den lokale kro og derfor var der jubel, da kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune den 10. december stemte for, at endnu 36 boliger og et nyt fælleshus på 360 kvm skal bygges ved det lokale gymnasium.  
Det betyder, at collegeområdet vokser til i alt 76 ungdomsboliger og 760 kvm fællesfaciliteter, som de studerende på Stx, HHx og HF på Fjerritslev Gymnasium kan bo og leve i, mens de tager deres eksamen. Ungdomsboligerne er på 25 kvm med badeværelse og tekøkken og det koster 2.622 kr. i husleje. 
”Vi startede med, at der i 2016 var en enkelt elev på det lokale vandrehjem. Og nu er det vokset til det her, hvor vi nu bygger de næste 36 boliger,” siger Lene Mogensen, der er både stolt og glad for, at den oprindelige idé er vokset og har skabt noget nyt og givet Fjerritslev Gymnasium en særlig tiltrækningskraft overfor de uddannelsessøgende,” gymnasiets uddannelsesleder.

Lokalt engagement

Kundechef Mikki Frandsen fremhæver lærerstabens engagement, som den drivkraft, der fik idéen om et collegemiljø i det nordjyske til at materialisere sig. Men uden stærkt samarbejde fra alle aktører var det nok ikke blevet til noget. 
”Det her projekt har fra start været båret af en lokal gymnasielærerstab i Fjerritslev, der brænder for deres arbejde og for at give unge mennesker i begyndelsen af livet en fed oplevelse og en god uddannelse. Og så har der været Jammerbugt Kommune, der har forstået deres visioner og som gerne har villet tilgodese gymnasiet og derfor har bakket op om idéerne. Og så Domea Aabybbro, som har haft modet til at gøre en forskel og være med til at bygge de her ungdomsboliger på en ny og anderledes måde,” siger Mikki.

En god beslutning

Uddannelseslederen Lene Mogensen er glad for succesen. Den er ikke kommet af sig selv, men fordi medarbejderne på gymnasiet tog affære. Og interessen for at søge på college i Fjerritslev er ikke kun lokal.  I 2020 kom en stor del af college-eleverne fra kommuner, end Jammerbugt Kommune. Ud af 36 førstegangselever på college kom ikke mindre end 32 fra andre kommuner. 
”Vi tog en beslutning for år tilbage, at vi selv skulle gøre noget aktivt for at sikre Fjerritslev Gymnasium i fremtiden. Det handler om, at man skal lægge sig i selen og finde gode idéer og gode samarbejdspartnere. Vi har haft lysten og troen på, at vi kunne blive ved med at have et godt gymnasium her i Fjerritslev - og det har vi altså,” siger hun.
I dag går der ca. 350 elever på Fjerritslev Gymnasium. De 64 er college-studerende, der bor på skolen (eller på kroen – indtil videre). De nye studieboliger og det store fælleshus står klar til næste sommer. 
Leder du efter en ungdomsbolig et andet sted i landet, så klik her.