Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Det er komplekst. En lille smule uoverskueligt. Og for mange stadig ubetrådt land.

For flere og flere er det ikke længere klaret med en tur til benzintanken, når der skal fyldes ny energi på bilen – benzin og diesel bliver skiftet ud med el. Og ønsker man at gøre det mere tilgængeligt for beboerne at tanke el, kan man som afdelingsbestyrelse fx begynde til at se på, hvordan man får ladestandere ind i boligområdet. Men der er efterhånden et kæmpe marked med mange udbydere og forskellige måder at etablere, drive og afregne på. Så hvordan griber man det an?

Man kan fx hente hjælp i den vejledning, som Domea.dk nu kommer med.

- Vi har set et spirende behov for hjælp til at komme i gang med etablering af ladestandere i boligområderne. Derfor har vi analyseret markedet og kommer med starthjælp, så afdelingsbestyrelserne er klædt bedre på, når de skal i gang med vurdere, hvad der er den rigtige løsning for netop deres boligområde og beboere, fortæller Henrik Reenberg, chef for Domea.dk’s indkøbsafdeling, som står bag den nye vejledning.

Fleksible løsninger

Området for ladestandere udvikler sig med lynets hast, og det er derfor svært at forudse, hvad der kommer til at ske, og hvad behovet bliver fremover. Vejledningen rummer derfor heller ikke alle muligheder inden for ladestandere i dag, men peger på to nøje udvalgte løsninger.

- Vi anbefaler to forskellige, fleksible løsninger, som griber etablering, drift og afregning forskelligt an. Hos den ene leverandør lejer man fx ladeudstyret, mens man hos den anden køber det. På samme måde overlader man med den ene løsning al drift og vedligehold til leverandøren, mens man med den anden i højere grad selv har indflydelse på brugen af ladestanderne. Der er også forskel på, hvor meget risiko man påtager sig, alt efter hvilken løsning man vælger i boligafdelingen, fortæller Henrik Reenberg.

Vejledningen er ikke en entydig sandhed, men skal ses som en god måde at komme i gang på. Den indeholder også kontaktoplysninger til en uvildig rådgiver, som kan hjælpe bestyrelserne i gang med processen.

En klimavenlig dagsorden

Den nye vejledning er en del af Domea.dk’s fokus på at arbejde bæredygtigt for og med boligorganisationerne.

- Vi vil meget gerne bidrage til at gøre det lettere for beboerne i almene boliger at vælge el, når de kører bil. Den enkelte lejer har jo ikke mulighed for at etablere en ladestander i sin indkørsel, som private villaejere måske har. Vi ser derfor en stor mulighed for at bidrage på et område, der potentielt kan have stor effekt på udbredelsen af klimavenlig kørsel, hvis – eller når, vil jeg hellere sige – det bliver mere almindeligt med et punkt på dagsordenen for bestyrelsesmøderne, der hedder: Etablering af ladestandere, lyder det fra Henrik Reenberg.