Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Næsten tre-fjerdedele af det samlede almene nybyggeri er enten opgivet eller sat på stand by. Det afslørede brancheorganisationen BL for nylig i en analyse af markedet. Årsagen til den dystre udvikling er først og fremmest de skyhøje priser på byggematerialer, som i løbet af det seneste år kun er gået yderligere i vejret. Og med den udvikling kan de almene boligorganisationer ikke holde sig inden for de lovbestemte rammebeløb – og derfor smider mange nu håndklædet i ringen.

Situationen er gravalvorlig, og politikerne må på banen nu. Der er nødt til at ske noget. Det mener Thomas Holluf Nielsen, der er administrerende direktør i Domea.dk.

- For hver dag, der går, ligner det her mere og mere et de facto byggestop i den almene sektor. Og det kræver politisk handling med det samme, hvis vi skal undgå, at luften går fuldstændig ud af de ellers gode politiske ambitioner om at sikre både flere og billigere almene boliger, siger Thomas Holluf Nielsen.

En lang liste af udfordrede byggerier

Også for Domea.dk’s kunder er de høje byggeomkostninger nu en daglig realitet – og en kamp for byggeprojekternes overlevelse. I almene boligorganisationer over hele Danmark, er mange projekter enten gået i stå – eller i overhængende fare for snart at gøre det.

I et konkret byggeprojekt i Horsens er priserne steget med 20 pct. alene i den periode, det har taget at få byggetilladelsen på plads. Og det truer nu med at sætte en stopper for hele byggeprojektet.

I Odder kæmper man for at realisere udviklingen af 118 boliger i en bæredygtig og DGNB-certificeret ny bebyggelse. Her er man så pressede på økonomien, at kvaliteten og alle de gode, grønne ambitioner lige nu er mere end svære at holde i live, hvis projektet skal kunne gennemføres.

Og i Tønder kæmper man med opførelsen af 42 studieboliger med tilhørende fælleshus, da det trods flere forsøg endnu ikke er lykkedes at finde en entreprenør, som rent faktisk kan påtage sig opgaven inden for det lovbestemte maksimumsbeløb.

Listen over byggeprojekter som er gået i stå – eller på vej til at gøre det – er lang. Og boligorganisationerne risikerer massive tab, når udviklingsomkostningerne pludselig er tabt, fordi projekterne ikke længere kan realiseres. Så det er nu, der skal sættes ind, hellere i dag end i morgen.

Handling nu – og på langt sigt

Ifølge Thomas Holluf Nielsen er der både behov for akut hjælp og for løsninger på lidt længere sigt, hvis ambitionen om at bygge flere almene boliger skal kunne opretholdes.

- En hurtig løsning her og nu kunne være at indføre et midlertidigt "gennemførelsesbidrag" finansieret af opsparede midler, sådan som bl.a. BL har foreslået. Det kunne afhjælpe det akutte problem. Men politikerne er også nødt til at se på de gældende finansieringsvilkår. Det er jo skrupforkert, at beboerne i de almene boliger på den ene side sender milliarder af opsparede kroner ind på kontoen i Landsbyggefonden, samtidig med at ingen kan få lov at bygge de boliger, der lige nu er så meget behov for i vores samfund, siger han.