Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Når hverdagens klimahelt den 28. januar kåres af Vejle Kommune, kan det meget vel være Celina Sørensen, der som formand for afdelingsbestyrelsen for Fårup- og Højagerkollegiet skal øverst på podiet. Hun og boligafdelingen, der hører under Jelling Boligselskab, er nemlig kandidat til at vinde Vejles Klimapris.

På kollegiet har de besluttet at gøre en fælles indsats for at optimere på deres energi- og vandforbrug. Og det er det, der har bragt dem til finalen ved Vejles Klimapris.

Med få tiltag er det blevet helt tydeligt for beboerne i hverdagen, hvor meget de egentlig forbruger.

Bl.a. har kollegiet fået sat sensorer op i brusekabinerne, så beboerne kan følge med i, hvor meget vand de egentlig bruger, når de er i bad. Det skal være med til at påvirke adfærden, forklarer formand Celina Sørensen.

- Der har selvfølgelig været spørgsmål fra beboerne om, hvorfor vi skal have de her sensorer op – men jeg oplever også, at mange er begyndt at tænke mere over, hvordan de bruger vand. Det er jeg også selv, siger Celina Sørensen og fortæller, at den meget tydelige sladderhank i badet helt konkret ser ud til at få beboerne til at tage kortere bade. Tiden i bruseren er nemlig reduceret med næsten en tredjedel.

Hør Celina Sørensen fortælle mere i videoen her

Foruden sensorerne i badet er der også sat sensorer op i toiletterne, hvilket betyder, at ejendomspersonalet nu kan fange, hvis der er toiletter, der løber, uden man kan se det med det blotte øje.

En fælles indsats

Fokus på vandbesparelse er et led i en større indsats, som boligselskabet og -afdelingen har gjort for at energioptimere og passe på både pengepungen og klimaet.

- Vi har generelt et fokus på vores bygninger. Vi har bl.a. skiftet vinduer og har opsat ny energivenlig belysning, og nu har vi så taget fat på vores forbrug af vand, fortæller Celina Sørensen.

Hør Celina Sørensen fortælle mere i videoen her

Beboerne får desuden også gode råd til udluftning mv. for at holde et godt indeklima og passe både på sig selv og på bygningerne. Det kan bl.a. forhindre fugt, skimmelsvamp og eventuelle fordyrende renoveringer.

Det fortæller kundechef i Jelling Boligselskab Jan Vorgaard, som er ansvarlig for driften af boligselskabets afdelinger.

- Man kan komme langt ved en fælles indsats, og jeg tager hatten af for det, beboerne gør. Det er fuldt fortjent, de er indstillet til Vejles Klimapris. Både de og vi har jo en stor interesse i, at de lever i et sundt miljø i deres boliger. Det er godt for deres helbred, godt for bygningerne og godt for klimaet. Og en stor bonus er selvfølgelig, at det kan mærkes på pengepungen, ikke kun pga. den konkrete vandbesparelse, men også fordi det kan mindske behovet for udbedringer og renoveringer, når der bliver passet godt på boligerne, siger Jan Vorgaard.

Det er muligt at stemme på sin favorit blandt de fire finalister til Vejles Klimapris inden den 26. januar. Det kan du gøre her.