Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Et alment boligbyggeri i københavnsområdet vil – som de første i Danmark – afprøve en ny facadeløsning, hvor plastikaffald fra byggepladsen opsamles, komprimeres og genbruges i facadeløsningen på et nyt etagebyggeri.

Og det er der en god grund til. Plastikaffald er nemlig den væsentligste kilde til Danmarks fossile CO2-udledning fra forbrænding af affald. Årsagen er helt grundlæggende, at plastik indeholder olie. Og når vi forbrænder olieholdigt affald, udleder vi store mængder CO2, som belaster vores klima. Derfor er det afgørende, at vi genanvender den plastik, vi bruger. Men det er desværre ikke altid tilfældet, og i dag går store mængder plastik fra bl.a. byggebranchen op i sort røg.

Sådan behøver det dog ikke nødvendigvis at være i fremtiden.

Det er det almene boligselskab Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) og administrations- og rådgivningsvirksomheden Domea.dk, som står bag projektet.

- Vi er mere end nogensinde optagede af at finde gode, holdbare alternativer til de traditionelle facadematerialer. Og ideen om at opsamle et miljøbelastende restprodukt og forvandle det til noget, vi faktisk kan bruge aktivt i nye byggerier, giver på alle måder rigtig god mening, siger Mette Mogensen, som er by- og boligudviklingschef i Domea.dk og fortæller, at en facadeflise i plastik – eller PVC som det også kaldes – udover at have klare kvaliteter med hensyn til brand-, vejr- og UV-bestandighed, hverken behøver at se 'billig' eller 'plastikagtig' ud.

Det ser lovende ud

Der har i de senere år været eksperimenteret med brug af genbrugsplastik i facadefliser i mindre afgrænsede forsøg – også kaldet mockups – men aldrig før har man brugt facadeløsningen i stor stil i Danmark. Men inden for en overskuelig fremtid kan det første danske etagebyggeri altså blive opført og iklædt genbrugsplastik.

Facadeløsningen er udviklet af et hollandsk firma som et alternativ til traditionelle facadematerialer som fx cement, skifer og tegl. Og til foråret rejser Mette Mogensen sammen med repræsentanter fra DFB og rådgivere til Amsterdam for at se nærmere på nogle af de PVC-facader, som allerede er opført.

Der er dog endnu et stykke vej, før den første danske facade af affaldsplastik kan blive en realitet. Materialet skal nemlig gennemgå en række test og analyser hos Teknologisk Institut. Her sikrer man sig, at plastikflisen ikke afgiver mikrofibre eller nedbrydes på en måde, som kan have negativ indvirkning på lokalmiljøet.

- De første erfaringer og tilbagemeldinger ser rigtig lovende ud. Men vi er nødt til at være på helt sikker grund, før vi bruger løsningen i fuld skala på et dansk byggeri, fortæller Mette Mogensen.

Projektet er støttet med midler fra Landsbyggefonden, og hvis alt går som forventet, vil den første danske facade i genbrugsplastik stå færdig i 2026.