Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

På adressen Ved Sønderåen i Vejle er 42 boliger beboet af en flok engagerede mennesker. De kender hinanden, og de kommer hinanden ved.

Gennem årene har de etableret flere fællesskaber og arrangementer på kryds og tværs. Et af de nyere – som alligevel har et par år på bagen – er Herreværelset. Her mødes afdelingens mænd et par hyggelige timer om eftermiddagen.

- Mange mænd i afdelingen bor alene, og så kan det være ekstra rart at føle sig som en del af et fællesskab. Det er helt uforpligtende, og man kommer, hvis man har lyst. Så vender vi verdenssituationen over en kop øl eller en kop kaffe, og det hygger vi os rigtigt meget med, siger Jan Claus Hansen, der er formand for afdelingen, som hører under boligselskabet Domea Vejle-Børkop.

Fuld opbakning

Jan Claus Hansen var i sin tid initiativtager til Herreværelset, og han fortæller, at stort set alle mænd i afdelingen – uanset civil status – møder op.

De mødes udenfor, hvis de kan, og ellers i den fælleslejlighed, som afdelingen har. Herreværelset samles jævnligt, når det ikke lige er coronatid, og derudover holder de også påske- og julefrokost.

Men selvom der skulle gå lidt længere tid mellem møderne, ses de alligevel ofte som gode naboer i bl.a. den sansehave, som afdelingen har etableret.

- Vi mødes jo også, når vi går uden for vores dør, og det er kun med til at styrke samtalen og fællesskabet, at vi ses i forskellige sammenhænge, siger Jan Claus Hansen.

Socialt bæredygtigt engagement

Og sammenhænge er der mange af. Der er både sommerfest og julefrokost for alle beboere, der er fællesspisning en fast dag hver måned, og i sommersæsonen mødes en del beboere til petanque en gang om ugen på afdelingens egen petanquebane.

Og så er der Kaffedamerne, som Herreværelset er en pendant til. Gennem mange år har flere af kvinderne i afdelingen mødtes hver onsdag med kaffe og kage og vendt deres side af verdenssituationen.

- Ja, vi har travlt, griner Jan Claus Hansen.

På servicecentret i Vejle, som står for driften af boligområdet, har kundechef Jørgen Guldmann stor respekt for det engagement, der er i afdelingen.

- De er gode til at få folk ud af deres stuer og få fællesskaber op at stå. Der er en flok ildsjæle, som altid går forrest, og uden at de måske tænker over, at det er det, de gør, scorer de meget højt på skalaen for social bæredygtighed. Ingen behøver sidde i ensomhed bag en lukket dør, siger Jørgen Guldmann.

Indstillet til Bæredygtighedsprisen 2022

Bl.a. det stærke sociale ansvar, som afdelingen tager, har netop fået den indstillet til Bæredygtighedsprisen 2022. Det er en nystiftet pris i Domea.dk, som skal hylde de bæredygtige initiativer og projekter, der startes op i boligafdelingerne og -organisationerne.

Prisen uddeles på Domea.dk’s Landskonference i maj, og vinderen modtager 40.000 kr. til at sætte yderligere skub i arbejdet med bæredygtighed i afdelingen eller organisationen.

Se her, hvordan du indstiller et bæredygtigt initiativ – hvis du er hurtig: Sidste frist er i morgen, fredag den 18. marts.