Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

For Domea Hjørring, Domea Hirtshals og Domea Aabybro, som deler et driftsfællesskab, fylder den bæredygtige dagsorden og samfundsansvaret en hel del. Derfor besluttede de bl.a. på et af deres årlige fælles bestyrelsesmøder i november sidste år, at nu skulle det være helt slut med benzin- og dieseldrevne varebiler.

Det betyder konkret, at når leasingkontrakterne på de tre selskabers i alt 10 varebiler udløber i løbet af 2022 og 2023, udskiftes de med elbiler.

Formanden for Domea Aabybro, Jesper Hasemann, som var primus motor på initiativet med elbiler, fortæller, at det handler om at gøre noget godt for klimaet. Det er det, som har været det primære. Og bl.a. på grund af en rigtig god aftale, som Servicecenter Bolig Nord fik i hus med Toyota, og pga. de store besparelser, der er at hente på den grønne ejerafgift til staten, er det faktisk muligt for boligselskaberne at lave denne grønne omstilling og indhente investeringen til fx el-ladestandere på bare et par år.

- For os var det ønsket om at værne om miljøet, der var drivkraften i den her beslutning. Og så er det jo dejligt, at vi har et system her i landet, som også belønner det. Vi skal kun give en tiendedel i grøn ejerafgift på de nye elbiler. Det betyder faktisk, at alene på den besparelse tjener hver nye elbil faktisk sin egen ladestander hjem på bare to år. Oven i det kommer så også væsentligt reducerede udgifter til brændstof – i hvert fald som priserne ser ud lige nu, hvor en liter diesel rask væk koster 15 kr. pr/l. Men det kan jo selvfølgelig nå at ændre sig mange gange, siger Jesper Hasemann.

Godt eksempel på sneboldeffekten

Servicecenter Bolig Nord betjener også syv andre selvstændige nordjyske boligselskaber, som de valgte at fremlægge samme forslag for. Og de fleste af dem valgte at springe med på vognen.

- Det er jo et herligt eksempel på det, min gode bestyrelseskollega og formand for Domea.dk, Poul Rasmussen, ynder at kalde ’forandringsmotoren’ – altså det her med, at når vi går sammen om fx et initiativ som dette, så batter det altså noget, siger Jesper Hasemann, der udover at være formand i Domea Aabybro også er næstformand i Domea.dk’s bestyrelse.

Og det kan han have ret i – erfaringstallene viser, at de syv boligselskaber tilsammen kører over 200.000 km om året. Kilometer, der fremover vil blive tilbagelagt uden at belaste miljøet med co2-udledninger fra benzin- eller dieselafbrænding.

Indstillet til Bæredygtighedsprisen 2022

Domea Hjørring, Domea Hirtshals og Domea Aabybro er indstillet til Domea.dk’s nystiftede bæredygtighedspris, som uddeles på Landskonferencen den 6. maj.

Det er de for deres bæredygtige arbejde, som ud over den grønne omstilling til elbiler også handler om socialt ansvar. Det sociale ansvar udmøntes konkret i at rekruttere flere kvindelige ejendomsfunktionærer for at sikre en lidt mere lige fordeling – og ved at ansætte elever for at give flere unge en fod indenfor på arbejdsmarked og samtidige sikre dygtige medarbejdere også i fremtiden.

Om det bliver de tre nordjyske boligselskaber eller en af de øvrige indstillinger, der løber med prisen og de 40.000 kr. til at sætte yderligere skub i vinderens arbejde med bæredygtighed, må vi vente lidt endnu med at få at vide.