Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Nisa er 15 år, hun går i 9. klasse på Ole Rømer Skolen og bor sammen med sin familie i Gadehavegård. Siden oktober 2022 har hun via Fritidsjobrådgivningen, som er en del af den boligsociale helhedsplan for Gadehavegård, haft et såkaldt ’lommepengejob’ hos Domea.dk.

Fritidsjobrådgivningen har nemlig en aftale med Domea.dk, der gerne vil hjælpe de unge videre med uddannelse eller ind på arbejdsmarkedet.

- Det handler mest om at give de unge mennesker nogle erfaringer og lære dem lidt om at være på en arbejdsplads. Bare det at møde til tiden, overholde aftaler og ja, begå sig på en arbejdsplads kan sommetider være rigeligt udfordrende i sig selv, fortæller Jens Peter Mortensen, der er teknisk servicemedarbejder i Domea.dk.

Jens Peter har siden 2016 haft otte unge i lommepengejobs via ordningen. Typisk kommer de et par dage om ugen og hjælper til med at fylde papir på kopimaskinen, sortere pap eller lignende praktisk arbejde.

Sådan startede Nisa også, men det blev hurtigt tydeligt, at hun havde flair for it og både lyst til og mod på meget mere. Så Jens Peter forhørte sig hos sine kolleger og fandt ud af, at Mia Gerner Sommer, som er GDPR-konsulent i Jura, Løn og Ledelsessekretariat, sad med en del administrativt arbejde ifb. med oprettelse af alle boligselskaberne på platformen Lexoforms.

Det kunne Mia godt bruge hjælp til. Og efter lidt oplæring og vejledning blev Nisa hurtigt selvkørende i oprettelserne på platformen, med hvad dertil hører af it-systemer, tilknytning af databehandlere og databehandleraftaler, risikovurderinger og tilsyn.

Så nu hjælper hun efter eget ønske Jens Peter en dag om ugen med alt det praktiske arbejde, der også er på et kontor, mens hun den anden dag hjælper Mia med oprettelserne.

Fra ’uegnet’ til ’egnet’

Nisa drømmer om at blive farmaceut og vil gerne på gymnasiet eller på HF. Men skolen vurderede i efteråret, at hun ikke var uddannelsesparat. Skolen genvurderer eleverne i foråret for at se på, om der er sket ændringer i elevernes faglige, personlige eller sociale forudsætninger. Og denne gang blev Nisa vurderet uddannelsesparat.

- Det er også virkelig tydeligt at se, hvor meget hun har udviklet sig, siden hun begyndte her. Fra at have været lidt stille og genert er hun nu meget mere fremme i skoene på den absolut gode måde. Hun virker i det hele taget til at have fået meget mere selvtillid og tro på sig selv, siger Jens Peter.

Gevinst for både de unge og for virksomheden

Lommepengeprojektet er ikke kun værdifuldt for de unge, der får mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det giver også virksomheden noget vigtigt.

- Det sociale ansvar er en del af den almene branche. Så det er da oplagt, at vi også bidrager ift. at få udsatte unge mennesker, der bor alment, hjulpet lidt på vej. Helt personligt giver det mig en kæmpestor arbejdsglæde og tilfredshed at se, hvordan det hjælper dem, modner dem og styrker deres selvtillid, siger Jens Peter Mortensen.

Nisa er den første pige, Jens Peter har haft som 'arbejdsdreng'.

- Det har altid bare været drengene, vi havde fokus på. Måske fordi deres udfordringer var mere synlige. Men det kan være mindst lige så svært for pigerne. Og de har i lige så høj grad brug for at komme ud og opdage, hvor meget de egentlig kan – at de kan begå sig på en arbejdsplads, skabe værdi og lykkes på egen hånd, siger Jens Peter.

Projektet med de unge fra Gadehavekvarteret fortsætter. Og faktisk har Jens Peter allerede ansat en ny pige, som Nisa lige nu hjælper med at lære op.